Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet kompanija za RTB nudi između 500 i 600 miliona dolara

Za stratešku saradnju sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor pet od osam zainteresovanih kompanija je ponudilo između 500 i 600 miliona dolara, piše današnji Blic.

Svih pet kompanija poslale su ponude pošto su prethodno uradile rudarsko-geološki i tehnološko-metalurški presek stanja kao i detaljan izveštaj o poslovanju RTB.

Taj list navodi da je "reč o vrlo ozbiljnim kompanijama", čija imena u Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije ne mogu da otkriju jer još nije raspisan tender.

Dodao je da su u pitanju dve kanadske, jedna ruska i dve kineske kompanije, "sve izuzetno ozbiljni igrači na svetskom tržištu bakra".

Ove kompanije, navodi list, žele da investiraju i do 500 miliona dolara u otvaranje dva nova rudnika - Cerovo 2 i Cerovo primarno, što su najveća nalazišta koja kompanija ima.

Dodatnih do 100 miliona dolara, ponuđeno je za proširenje proizvodnje u borskom rudniku Veliki Krivelj i nalazištu Južni revir u Majdanpeku, piše Blic.

Za aktiviranje Cerova 2, kako se navodi, neophodno je 120 miliona evra i Vlada Srbije je spremna da finansira deo te sume potreban za početak eksploatacije.

Vek trajanja novog rudnika, kako se predviđa, bio bi 20 godina a eksploatacijom bi se dobilo 400.000 tona bara, 20 tona zlata i oko 120 tona srebra.

List navodi da bi se aktiviranjem tog rudnika omogućio pristup najvećem ležištu bakra koje RTB ima, Cerovo primarno, za čiji je početak rada neophodno 350 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.