PREDSTAVLJENE „POLAZNE OSNOVE I OKVIR ZA OTKUP IMOVINE I PRESELJENJE NA PODRUČJU KO KRIVELJ“

Izvor: TimockeVesti.net, 10.Jul.2023, 05:17

PREDSTAVLJENE „POLAZNE OSNOVE I OKVIR ZA OTKUP IMOVINE I PRESELJENJE NA PODRUČJU KO KRIVELJ“

Bor, 10. jul – Meštanima Krivelja danas su na zboru predstavljene “Polazne osnove i okvir za otkup imovine i preseljenje na području Katastarske opštine ovog sela”. Dokument je izradila konsultantska kuća “Link 011”, on je još uvek u formi nacrta, a stanovnicima Krivelja prezentovan je sa namerom da se čuju njihova mišljenja i sugestije, pošto će on biti podloga za Prostorni plan područja posebne namene borsko-majdanpečkog >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << rudarskog basena. Zboru u Krivelju su, pored oko 150 stanovnika Krivelja, prisustvovali predstavnici Srbija Ziđin Koper, gradske uprave i konsultantske kuće.
Nacrt dokumenta počiva na principu izjednačavanja prava meštana koji se nalaze u direktnoj i indirektnoj zoni uticaja rudnika. U okviru KO Krivelj je, naime, definisana zona direktnog uticaja koja obuhvata teritoriju na kojoj će se u budućnosti odvijati rudarske aktivnosti, ali i pojas u kome su, po analizama stručnjaka, mogući uticaji tih aktivnosti na zemljište, imovinu i ljude (buka, prašina i sl.). Zona indirektnog uticaja obuhvata celokupno zemljište i imovinu koja se na teritoriji KO Krivelj nalazi izvan zone direktnog uticaja.
Mesto za preseljenje definisano je na lokaciji “Trujkanov potok” gde je, po rečima zamenika gradonačelnika Bora Milivoja Janoševića, 20 kvadratnih kilometara izuzeto od bilo kakvih rudarskih istraživanja. Oni koji budu želeli da se presele, dobiće zemlju i novac za izgradnju objekta iste veličine koji poseduju u Krivelju, čulo se na današnjem zboru.
Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper Aktivnosti u procesu otkupa zemljišta i nepokretne imovine sprovodiće Srbija Ziđin Koper, u saradnji sa relevantnim državnim i lokalnim institucijama, a one će se realizovati u skladu sa srpskim zakonodavstvom i međunarodnim standardima. Sve što nije precizirano “polaznim osnovama”, po rečima Branka Radovanovića iz “Link 011”, biće definisano prilikom izrade “Plana otkupa i preseljenja”.
Meštani će narednih dana imati priliku da mesnoj zajednici Krivelj dostave sugestije i primedbe na nacrt koji im je predočen i dostavljen, a nakon analize pristiglih komentara konsultantska kuća “Link 011” će one oko kojih postoji konsenzus svih zainteresovanih strana uvrstiti u konačnu verziju dokumenta. Konačni tekst “Polaznih osnova” treba da prihvate Savet MZ Krivelj i kompanija Srbija Ziđin Koper, a podrže ga lokalna samouprava i relevantna ministarstva, jer će nakon toga on biti objavljen u “Službenom glasniku” kao deo Prostornog plana područja posebne namene borsko-majdanpečkog basena.
G. Tončev Vasilić
Članak PREDSTAVLJENE „POLAZNE OSNOVE I OKVIR ZA OTKUP IMOVINE I PRESELJENJE NA PODRUČJU KO KRIVELJ“ se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.