PODSEĆANJE: BORSKI UGOSTITELJI UPOZORILI OPŠTINSKU VLAST DA  TAKSE ZA LETNJE BAŠTE PLAĆAJU I LETI I ZIMI

Izvor: MC Bor, 15.Mar.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODSEĆANJE: BORSKI UGOSTITELJI UPOZORILI OPŠTINSKU VLAST DA TAKSE ZA LETNJE BAŠTE PLAĆAJU I LETI I ZIMI

Bor, 15.mart
Autor: M.C.
Foto: D.Popaz
Izuzetno teski uslovi poslovanja u gradu ali i cinjenica da prethodni predstavnici opstinske vlasti, postignute dogovore sa nama na temu letnjih basta, nisu sprovodili u skupstinskoj proceduri >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << u celosti, vec selektivno, stvorili su paradoksalnu situaciju zbog koje smo prinudjeni da Vam se obratimo.
Do 2008. na snazi je bila Odluka po kojoj je lokalna komunalna taksa placana za  period 01.04.-30.09. u kome su letnje baste i funkcionisale. Izmenom Clana 8. Odluke o postavljanju manjih montaznih objekata, “letnje baste se mogu postavljati tokom cele godine”, omoguceno je da  nekoliko basta koje je tehnicki komplikovano demontirati pa ponovo montirati, ne mora da se uklanja. Ovo na prvi pogled izgleda kao ustupak. Medjutim, ovako selektivno izvrsena izmena je “kamen oko vrata” korisnicima javnih povrsina za ovu namenu. Stvoren je nezabelezeni paradoks da komunalna taksa za LETNJE baste mora da se placa i ZIMI, kada je potpuno jasno da se na ovom prostoru ne ostvaruje nikakav prihod.

2009. godine sa novom opstinskom garniturom ponovo je vodjen dijalog i pronadjena su resenja za sva sporna pitanja. Ali stara praksa se ponovila.U skupstinskoj proceduri dogovor je ponovo realizovan selektivno-ostala je na snazi samo obaveza placanja takse u zimskom periodu.
Iz nemogucnosti da se ova nepravda posle dva pokusaja ispravi, ali i iz nemogucnosti da se ovakav harac plati, sigurno je bilo i finansijske nediscipline. To nikako nije nas interes a, naravno, ni interes Opstine. Stoga predlazemo da se kalendarska godina podeli na letnji (01.04.-30.09.) i zimski period i da se vazeca lokalna komunalna taksa naplacuje za period u kome ugostitelji od ustupljenog zemljista i ostvaruju prihod. U takvim okolnostima ce naplata budzetskih prihoda biti izvesna i potpuna. Ukoliko ovi elementi nisu dovoljni za odlucivanje, raspolozeni smo da u punom broju u, sa Vase strane  zakazanom terminu, prezentiramo nasu argumentaciju u prostorijama Opstine.
U potpisu deset vlasnika najuglednijih ugostiteljskih firmi u Boru.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.