Otkaz za 172 radnika

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkaz za 172 radnika

BOR - Mnogi radnici fabrike opreme i delova (FOD), koja je donedavno poslovala u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena „Bor”, a koju je pre šest meseci kupio austrijski „Atek”, bili su šokirani kada su juče ujutro ugledali svoje ime na spisku za otkaz. Iako je novi vlasnik imao pravo da po kupoprodajnom ugovoru od 660 radnika otpusti njih stotinu, kao tehnološki višak označeno ih je 172.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Direktor FOD-a i predstavnici sindikata su čvrsto obećali da nijedan radnik iz proizvodnje neće izgubiti posao, a sada vidimo da je na spisku od 100 radnika, mimo 50 dobrovoljaca, čak pola metalaca. Prilikom sastavljanja spiska presudila su poznanstva sa poslovođama koji su učestvovali u sastavljanju tehnološkog viška, pa su mnogi doživeli šok kada su shvatili da će od sutra biti na ulici - kaže predstavnik sindikata metalaca za istočnu Srbiju Zvonko Živaljević.

Nekoliko njih sa kojima je „Blic” razgovarao nisu krili ogorčenje što se prilikom sastavljanja spiska nije gledao radni učinak, sposobnosti i socijalni status, već je, u mnogim slučajevima, presudilo poznanstvo za poslovođama i menadžmentom firme.

U FOD-u je juče vladala napetost i neverica. Mnogi radnici su na ivici nervnog sloma, jer im je posle višegodišnjeg rada ugrožena egzistencija.

Očajna je bila i jedna samohrana majka koja brine o četvoro dece, jer ju je poslovođa ubedio da se prijavi i uzme otpremninu, jer bi, navodno, ionako ostala bez posla.

Goran Cvetković je 22 godine radio kao automehaničar i nije mogao da veruje kada je po dolasku na posao svoje ime ugledao na spisku za otkaz.

- Očajan sam jer ne znam šta ću sada, jer ko će me primiti na posao posle dve decenije staža. Supruga ne radi i ne znam kako ću dalje da školujem dete - kaže uznemireno Cvetković.

Iako je svim radnicima rečeno da prilikom otkaza niko neće gledati socijalni status, on se nada da će uz pomoć sindikata uspeti da prolongira tu odluku i da dobije drugo radno mesto u okviru firme.

Njegovu sudbinu deli i kolega Dejan Nikolić, koji je jedno vreme radio kao bravar-monter, a potom i automehaničar.

- Ja i supruga čekamo drugo dete i u ovom trenutku ne znam kako ćemo da prebrodimo nastalu situaciju. Ne znam koji su kriterijumi gledani prilikom otkaza, ali se nadam da ću nastaviti da radim u FOD-u - kaže Nikolić.

Uprkos naporima, nismo uspeli da razgovaramo sa direktorom FOD-a Dragoljub Cvetkovićem jer je bio van firme, dok su predstavnici Samostalnog sindikata tokom celog dana imali sastanke sa zaposlenima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.