Openhajmerov unuk jednu scenu u filmu smatra neprihvatljivom: To je ozbiljna optužba

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 08:11

Openhajmerov unuk jednu scenu u filmu smatra neprihvatljivom: "To je ozbiljna optužba"

Čarls Openhajmer, unuk nuklearnog fizičara Roberta Openhajmera, smatra kako jedna scena u filmu nije istinita, te bi je trebalo izbaciti.

Čarls u svom intervjuu naširoko govori o filmu, svojim sastancima s rediteljem Kristoferom Nolanom, ali i o sceni koja po njegovom mišljenju nije istinita.

Naime, U Nolanovoj priči, zasnovanoj na knjizi "American Prometheus", mladi Robert Openhajmer ostavlja otrovnu jabuku učitelju Patriku Bleketu u naletu teskobe i čežnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za domom, koju zamalo pojede Nils Bor tokom posete. To je uverljiv sled, ali onaj koji nije nužno utemeljen na istoriji.

"Onaj deo koji mi se najmanje sviđa je onaj o otrovnoj jabuci, koja je bila problem u 'American Prometheus'. Ako dovoljno pažljivo pročitate ovu knjigu autori kažu: 'Ne znamo zapravo da li se to dogodilo.' Nema zapisa o tome da je pokušao da ubije nekoga. To je zaista ozbiljna optužba. Ne postoji nijedan neprijatelj ili prijatelj Roberta Openhajmera koji je to čuo za života i smatrao da je to istina", rekao je Čarls.

On ističe da u knjizi nakon što je spomenut ovaj događaj na kraju dolaze do zaključka da postoji sumnja u njegovu verodostojnost.

"'American Prometheus' je to dobio iz nekih referenci koje govore o putovanju koje se dogodilo na proleće, a svi originalni reporteri te priče - bilo ih je samo dvoje, možda i troje - izvestili su da ne znaju o ovom događaju. Nažalost, 'American Prometheus' rezimira da je Robert Openhajmer pokušao da ubije svog učitelja i onda priznaju da možda postoji sumnja", dodaje.

Prema mlađem Openhajmeru, Nolan je priznao da će biti istorijskih revizija radi drame, što mu je pomoglo da prihvati konačni proizvod kakav jeste. Čak je rekao da je očekivao da će se zbog toga osećati gore nego što se na kraju osećao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.