Izvor: JUGpress.com, 13.Nov.2023, 23:55

Okrugli sto u Boru o stavovima novinara i medijskim zakonima

BOR

Okrugli sto pod nazivom Stavovi novinara i mogućnosti medijskih zakona održan je u Boru, 13. novembra 2023. godine. U organizaciji Poslovnog udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ”Lokal pres”, kao članice Koalicije za slobodu medija, a u okviru projekta Jačanje medija za reformu medijskog sistema u Srbiji okrugli sto je imao za temu zainteresovanost medijskih radnika da se upoznaju sa medijskom strategijom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i da se aktivno uključe u kako praćenje njene implementacije.

U okviru projekta urađeno je i istraživanje koje je ukazalo na stavove i mišljenja medijskih radnika kao i na njihove komentare i predloge kako da se unapredi medijska regulativa.

Panelisti na okruglom stolu su bili aktivni učesnici u izradi izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima kao i u oceni Zakona o elektronskim medijima: Marija Obrenović, predsednica Upravnog odbora PU ”Lokal pres”,Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija, Tamara Filipović Stevanović, generalna sekratarka NUNS i Ivana Stevanović,izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija.

Sprovedeno istraživanje ‘’Strategija razvoja medijskog sistema Srbije /2020-2025/ i njena implementacija: saznanja, stavovi i predlozi medijskih radnika’’ među novinarima iz preko stotinu medija pokazalo je da je prisutan visoki stepen nepoverenja medijskih radnika u institucije, zakonska rešenja usled mnogobrojnih opstrukcija vlasti.

Stavovi ispitanika u istraživanju po pitanju primene Medijske strategije u zakonskim okvirima pokazala su se tačnim i kroz praksu – nedavno usvojene Zakon o javnmo informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Medijski radnici su procenili da je u ovakvim okolnostima nemoguće zamisliti da rešenja Medijske strategije zažive u praksi.Povratak države na mala vrata u vlasništvo medija kroz slučaj Telekoma je najbonji primer za to.

Medijska i novinarska udruženja su pokazala zavidan stručni kapacitet za kreiranje medijske politike u skladu sa međunarodnim standardima i javnim interesom, ali njihova moć da utiču na u kreiranju i u primeni je još uvek mala i ograničena.(kraj) LP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.