Odbijena ponuda Ateka

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijena ponuda "Ateka"

RTB Bor ni u trećem pokušaju nije dobio strateškog partnera. Ponuda austrijskog "Ateka" odbijena jer ne predstavlja "obavezujuću ponudu za strateško partnerstvo, već pismo o namerama". Za sada neće biti raspisan novi tender.

Ponuda austrijskog "Ateka" za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor" ne može biti prihvaćena jer to nije obavezujuća ponuda, sopštilo je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekonomije Srbije.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić najavio je nove mere regulisanja dugova i investicija koje se odnose na topionicu.

"U narednom periodu, država treba sa Borom da počne korake koji se odnose na regulisanje komercijalnih dugova, ali i naredne investicije koje se odnose na topionicu kao i ekologiju", istakao je Ćirić.

"Na današnjem zasedanju komisije koja sprovodi postupak izbora strateškog partnera za RTB "Bor" grupu jednoglasno je konstatovano da podneti dokument kompanije Atek indastriz ne predstavlja obavezujuću ponudu za strateško partnerstvo, već pismo o namerama", navedeno je u saopštenju.

Ponuda Ateka ne ispunjava kriterijume i zahteve iz javnog poziva "te ga je komisija proglasila nepotpunim i kao takav ne može biti predmet daljeg razmatranja", istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će država sprovoditi strategiju razvoja RTB-a i da za sada neće biti raspisan novi tender.

"Budući da je reč o kompaniji koja ima ne samo regionalni, već i nacionalni značaj, Vlada Republike Srbije ostaje uz RTB Bor, a novi tender neće biti raspisan sve dok se tržište metala ne oporavi, a cena bakra ponovo ne dostigne veću vrednost", ističe se u saopštenju.

Vlada Srbije je, kako se navodi u saopštenju, danas predstavila Strategiju dugoročnog razvoja za RTB "Bor" rukovodstvu i sindikatima te grupe, a strategija podrazumeva povećanje efikasnosti proizvodnje, ulaganje u zaštitu životne sredine i rešavanje problema komercijalnih dugova RTB-a.

Rukovodstvo RTB-a slaže se s koncepcijom Ministarstva i idejom da Bor posluje kao jedinstvena kompanija, a direktor Blagoje Spaskovski rekao je da neće biti otpuštanja.

Jedinstveni sindikat RTBa Bora smatra da kompanija upravo sada ima šansu da uz pomoć vlade kupi jeftinije kamione i mehanizaciju koji će im pomoći da dođu do kvalitetnije rude jer je cena bakra sa 5000 dolara za tonu počela ponovo da raste.

Rukovodstvo i sindikati podsećaju da bez obzira na prioritet i obećanja vlade da će se u Boru prvo obnoviti mehanizacija, izlazak iz krize i profitabilno poslovanje garantuje samo gradnja nove topionice bakra uz maksimalnu zaštitu okoline.

Borba za strateško partnerstvo sa RTB-om

Rok za dostavljanje ponuda na treći tender za RTB Bor istekao je 15. maja, a "Atek" je jedina kompanija koja se prijavila na konkurs za strateško partnerstvo sa RTB-om.

"Atek" je pobedio na drugom tenderu za RTB, ponudivši cenu od 466 miliona dolara, ali je tender poništen pošto nije u roku uplaćen novac.

Na prvom tenderu kupac je bio rumunski Kuprum, koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara.

Treći tender raspisan je 27. februara i predviđao je da strateški partner dokapitalizacijom od 116 miliona dolara stekne 40 odsto vlasništva u novom preduzeću koje bi biti formirano spajanjem RTB-a, Rudnika bakra "Bor", Rudnika bakra "Majdanpek" i Topionice i Rafinacije.

"Atek" se bavi između ostalog rudarstvom i proizvodnjom mašina, radi u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Srbiji, Pojskoj, SAD-u, Australiji, Indiji i Kini i prema podacima sa sajta te kompanije lani je imao prihod od 3,3 milijarde evra.

"Atek" je prošle godine kupio Fabriku oprema i delova "Bor", a u Subotici ima firmu ATB Sever, koja proizvodi elektične motore, generatore, pumpe za vodosnabdevanje i pruža usluge inžinjeringa u termoelektranama, hidroelektranama i na površinskim kopovima i remonta elektromotora i hidrogeneratora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.