OPREZ: Visoka količina štetnih materija i gasova u vazduhu od jutros

Izvor: Bor030.net, 04.Jul.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ: Visoka količina štetnih materija i gasova u vazduhu od jutros

Koncentracija sumpor-dioksida i ostalih štetnih materija u Boru u poslednje vreme, a osobito ovog jutra (4.jul) višestruko je premašila dozvoljenu granicu. Građani su se portalu Bor030 požalili na izuzetno oštar dim i otežano disanje, a najveća koncentracija otrova osetila se u rejonu oko borske bolnice, centra grada i naselja Staro Selište. 

Iako su se mnogi obradovali da će nakon uključivanja nove topionice vazduh u Boru biti čistiji, od obećanja ipak ništa. Iako iz Odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << za zaštitu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da je zagađenost vazduha mnogo manja nego prošle godine, oblaci sumpora još uvek truju Borane.

Danas je u periodu posle 11 časova zabeležena visoka koncentracija štetnih materija u vazduhu, o čemu svedoči  i oštar dim na koji su se građani žalili.

“Izašao sam na pijacu da kupim neko voće oko deset sati. Tada se ništa nije osećalo. Već oko 11 sati stuštio se dim da nisi mogao ni da dišeš. Bar da je bio blag, nego izuzetno jak”, rekao je za naš portal jedan od građana, koji je želeo da ostane neimenovan.

RTB „Bor“, kako se navodi u njihovom ranijem saopštenju, prinuđen je da povremeno „uključi“ staru topionicu, kako bi se nadoknadio energetski bilans i pretopile sve količine hladnih materijala koji nastaju u novim metalurškim postrojenjima. Upravo zbog njenog povremenog rada, u gradu se u poslednje vreme osetilo prisustvo sumpor-dioksida i drugih štetnih materija u atmosferi.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.