OKRUGLI STO: Zaštita prirodnih vrednosti Kučaja i okoline Bora – na EcoTER’18

Izvor: MC Bor, 14.Jun.2018, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OKRUGLI STO: Zaštita prirodnih vrednosti Kučaja i okoline Bora – na EcoTER’18

Bor, 14.06.2018

Na Borskom jezeru počela 26. „Ekološka istina 2018″Ovogodišnja konferencija posvećena je uspomeni na preminulog prof. dr Zorana Markovića sa TF-a kome je minutom ćutanja odata pošta. Pošto je njegova želja bila izdavanje monografije povodom 25. godišnjice konferencije, Organizacioni odbor je to učinio ove godine njemu u čast i prve primerke uručio njegovoj ćerci Magdaleni Marković.

U okviru programa  „26. >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Međunarodne konferencije ekološka istina i istraživanje životne sredine – EcoTER’18“ u četvrtak 14. juna 2018.  sa početkom u 12,00 u  , organizuje se OKRUGLI STO “ Zaštita prirodnih vrednosti Kučaja i okoline Bora“
Okrugli sto Zastita Kučaja pozivnica
„Okrugli sto je deo programa jačanja uloge organizacija civilnog društva koje deluju u oblasti životne sredine CSOnnect a koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu  Centralne i Istočne Evrope-REC uz finansijsku podršku švedske agebncije za međunarodnu saradnju SIDA. Želja nam je da u vreme kada se otvaraju novi rudnici u Boru ukažemo i na potrebu i široke mogućnosti da se zaštiti i održivo koristi prostor očuvane prirode u okruženju Bora i borskih rudnika – prevashodno planinski prostor Dubašnice (Kučaj), Velikog i Malog Krša, Stola, Deli Jovana i dr. „- rekao je Dragan Randjelović iz DMI Bor
Ove godine, tradicionalna konferencija Ekološka istina-EcoIST, proširila je svoj naziv na istraživanje u oblasti životne sredine. ECO-IST, konferencija je već imala životnu sredinu u svojim glavnim temama, ali je to sada preciznije definisano, tako da se čuva kontinuitet i koncept Ekološke istine.
Primarni cilj EcoTER’18 (The 26th International Conference on Ecological Truth & Environmental Research 2018) je da okuplja akademsku zajednicu, istraživače i industrijske inženjere, kako bi razmenili svoja iskustva, stručne ideje, kao i razmotrili mogućnosti za zajedničko istraživanje.
„Ova konferencija uključuje 77 radova autora sa univerziteta, istraživačkih instituta i privrede iz 13 zemalja: Argentine, Poljske, Belorusije, Turske, Francuske, Italije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije.
Posebno se zahvaljujemo našim plenarnim predavačima: profesoru Sebastianu Bellu, koji je došao iz daleke Argentine, Profesorki Aleksandri Nadgorska-Socha, koji je došao iz Poljske. Naši plenarni predavači, ali ne manje značajni su: dr Petar Paunović je osnivač ove konferencije i u saradnji sa našim profesorom Jovicom Sokolović, predavaće o početku, razvoju i toku konferencije u proteklih 25 godina. Moram takođe istaknuti profesora Sašu Drmanića sa Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda, koji je bio voljan da nam predoči svoje istraživanje.“ – Istakla je prof. dr Snežana Šerbula, predsednik Organizacionog odbora uz dobrodošlicu učesnicima. Dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima skupa poželeli su prof. dr Nada Štrbac, dekan Tehničkog fakulteta u Boru, prof. dr Radoje Pantović, predsednik Naučnog odbora,

„Ove godine tradicionalna konferencija Ekološka istina – Eco IST proširila je svoj naziv na istraživanje u oblasti životne sredine. Primarni cilj Eco TER ’18 je da okuplja akademsku zajednicu, istraživače i industrijske inženjere, kako bi razmenili iskustva, stručne ideje i razmotrili mogućnosti za zajedničko istraživanje. Posebno smo ponosni i zahvaljujemo se našim plenarnim predavačima: profesorima Sebastianu Bellu koji je došao iz daleke Argentine i Aleksandri Nadgorska Socha iz Poljske. Malo je ljudi koji bi došli sa druge strane zemaljske kugle da prezentuju svoje radove, druže se sa nama i rade zajedničke projekte, što nam je posebno značajno. Sarađujemo sa industrijom, institutima, fakultetima. Nadam se da svaka ekološka istina sa istraživanjem životne sredine svake godine postavlja nove granice i nove benefite “ dodala je prof. dr Snežana Šerbula.
Organizator EcoTER’18 je Tehnički fakultet u Boru, suorganizatori Tehnološki fakultet Univerziteta u Banja Luci, Fakultet za metalurgiju i tehnologiju u Podgorici, Metalurški fakultet u Sisku i Društvo mladih istraživača iz Bora, a finansijski je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.