Bor: Milijardu dolara pod zemljom

Izvor: Politika, 22.Sep.2013, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor: Milijardu dolara pod zemljom

BOR – Geološka istraživanja koja je RTB Bor sproveo od 2009. godine pokazala su da u novim ležištima koja su pronađena ima rude bakra vredne nešto više od milijardu dolara, a uskoro će početi i istraživanja na području pored Knjaževca u delu između Minićeva i Novog Korita.

„Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja”, kaže za Tanjug rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajča Tončić.

On objašnjava da je na početku istraživanja 2009. godine u Jami otkriveno najbogatije rudno telo „T” koje je otkopano za nepune tri godine i donelo profit od preko 40 miliona dolara.

„Potom smo otkrili još dva nova: „T1” i „T2” čija je eksploatacija otpočela ove godine, a reč je o 700.000 tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,7 odsto”, navodi Tončić. On kaže da se uporedo istraživalo i na površini, pa je otkriveno i ležište „Kriveljski kamen” sa rezervama od 75 miliona tona rude srednjeg sadržaja bakra od 0,26 odsto.

„Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja”, kaže Tončić.

U Rudarsko topioničarskom basenu Bor su 2009. godine, uz opremanje rudnika i modernizaciju flotacija, započela i obimna geološka istraživanja sa ciljem da pronađu nova ležišta sa što većim sadržajem bakra, kao i da obezbede više od 60 hiljada tona koncentrata godišnje, koliko je neophodno za rad nove topionice.

Dosad je uloženo oko pet miliona evra u kupovinu modernih bušilica i ostale opreme.

Pocetkom ove godine stigle su dve najsavremenije i najmoćnije mašine koje je RTB ikad imao, koje mogu dostići dubinu do 2,8 kilometara. Jednom od njih istražuje se oklina rudnog tela Kriveljski kamen, dok druga radi u Majdanpeku. U kombinatu bakra su zadovoljni postignutim rezultatima.

U završnoj fazi je i procedura dobijanja istražnog prava za predeo u okolini Knjaževca, na prostoru izmedu Minićeva i Novog Korita. Dobijene su sve saglasnosti nadležnog ministarstva i za desetak dana očekuje se rešenje, posle čega će se krenuti u trogodišnja geološka istraživanja, kažu u RTB-u Bor.

Tanjug

objavljeno: 22/09/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova nalazišta u Boru kriju rudu vrednu milijardu dolara

Izvor: Blic, 22.Sep.2013

Geološška istražživanja koja je RTB Bor sproveo od 2009. godine pokazala su da u novim ležžišštima koja su pronađena ima rude bakra vredne neššto višše od milijardu dolara, a uskoro će početi i istražživanja na području pored Knjažževca u delu između Minićeva i Novog Korita...-...

Nastavak na Blic...

RTB Bor: Pod zemljom leži milijardu dolara

Izvor: Radio 021, 22.Sep.2013

Geološka istraživanja koja je RTB Bor sproveo od 2009. godine pokazala su da u novim ležištima koja su pronađena ima rude bakra vredne nešto više od milijardu dolara.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.