Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčešći uzroci nemar i nepažnja

- Minulog vikenda, tačnije u nedelju na području Borskog okruga evidentirana su četiri velika požara - dva u opštini Bor, četiri u opštini Negotin i dva u opštini Kladovo. Ukupno je na području okruga za vikend zabeleženo osam požara na otvorenom, a bilo je angažovano 60 vatrogasaca-spasilaca i 23 vozila. Višenedeljne visoke temperature i izostanak kiše odnosno priroda ipak nisu uzrok požara, već je to, kako se pretpostavlja, u najvećem broju slučajeva nepažnja i nemar >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stanovništva.

Čini se da nema dana da ovog leta kladovski vatrogasci nisu intervenisali, o čemu svedoči i podatak da su od početka avgusta vatrogasci iz Kladova gasili 25 požara na otvorenom prostoru, a tokom prošlog meseca bilo je dvostruko više. Naime, kladovski vatrogasci su u julu gasili 49 požara na otvorenom prostoru što je 30 odsto svih požara koliko je u julu evidentirano na području Borskog okruga. Goreli su trava, biljni ostaci, nisko rastinje, ali i šume, a kako je vatra zahvatila velike površine, članovima vatrogasno-spasilačke jedinice u pomoć su pritekle kolege iz Beograda i Novog Sada, kao i iz još šest gradova Srbije. Sa vatrogascima su na terenu bili i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Grabovice i Kladova. Iako se na stanovništvo stalno apeluje da ne pale travu i smeće na otvorenom prostoru, u urbanim sredinama, u blizini šuma i na obradivim površinama, najčešći uzroci požara su nemar i nepažnja jer se nekontrolisano spaljuju biljni ostaci, korov i smeće.

Sličan obim posla, ako se to može porediti, imali su i pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice u Negotinu koji su u julu gasili 43 požara na otvorenom prostoru i četiri na objektima. Procena je da je uzrok najvećeg broja požara nepažnja i nemar građana koji pale vatru na otvorenom prostoru, posebno posle završenih sezonskih poslova na njivama. Prema zvaničnom izveštaju, u negotinskoj opštini u prvih šest meseci, bilo je 117 događaja, kako ih nazivaju vatrogasci, od kojih 25 požara na građevinskim objektima, 84 na otvorenom prostoru, u saobraćaju sedam i jedna tehnička intervencija.

U nedelju je požar zahvatio vikend naselje na Borskom jezeru, a prema tvrdnjama očevidaca koje prenosi Istmedia, prava je sreća da je u trenutku izbijanja požara vatrogasna brigada bila u blizini, jer bi u suprotnom izgorele mnoge vikendice.

-Duvao je jak vetar pa se vatra preko niskog suvog rastinja širila velikom brzinom. Sreća u nesreći je da je danas bio neradni dan pa su gotovo svi vlasnici vikendica bili tu, inače bi u suprotnom sve izgorelo - kazao je jedan od vikendaša, koji je se sa brojnim komšijama pridružio vatrogascima u akciji gašenja.

Pre dva dana došlo je do požara na kočionom sistemu kamiona BELAZ 4 koji služi za transport rude na Površinskom kopu Rudnika bakra Majdanpek. Radnici Površinskog kopa započeli su gašenje požara sopstvenim protivpožarnim aparatima, a vrlo brzo po prijavi požara stigli su i pripadnici PVSJ Majdanpek.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.