NSZ IZDVAJA NOVAC ZA ZAPOŠLJAVANJE U 136 OPŠTINA

Izvor: MC Bor, 28.Feb.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSZ IZDVAJA NOVAC ZA ZAPOŠLJAVANJE U 136 OPŠTINA

Bor, 28. februar
Najveći broj lokalnih samouprava podneo zahteve za sufinansiranje programa zapošljavanja
Nacionalnoj službi za zapošljavanje je 136 lokalnih samouprava podnelo zahtev za sufinansiranje Lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2012. godini u ukupnoj vrednosti od 787 miliona dinara, što će sa dodatnim sredstvima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja omogućiti zapošljavanje više od 4.800 lica. U toku je postupak obrade podnetih zahteva u NSZ >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << na osnovu čijeg predloga će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja doneti odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje.
Zahtevi su podneti u svim regionima Srbije (Beograd, Vojvodina, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija, Kosovo i Metohija). Od 136 ukupno podnetih zahteva, 135 se odnosi na lokalne samouprave dok je jedan zahtev podnet od strane Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodina.
Najviše sredstava prema LAPZ u 2012. godini opštine su izdvojile za subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima – 327 miliona dinara, zatim za sprovođenje javnih radova 259 miliona, te za subvencije za samozapošljavanje – 191 milion dinara, kao i za programe obuka nezaposlenih lica – 9 miliona dinara.
Najviše sredstava za programe zapošljavanja izdvojili su gradovi Niš - 35 miliona dinara, Vranje - 30 miliona dinara, Čačak – 30 miliona dinara i Kruševac - 25 miliona dinara. Ipak najzanimljiviji je podatak su opštine Kuršumlija i Tutin, koje spadaju u devastirana područja, prepoznale važnost podsticanja zapošljavanja i u ovoj godini iz lokalnog budžeta izdvojile po 15 miliona dinara, slično je uradila i opština Surdulica koja takođe spada u najnerazvijenije opštine koja je izdvojila 10 miliona dinara. Ove godine zahteve su podnele i opštine sa Kosova i Metohije, kao i Pokrajinski sekretarijat Vojvodine. Više zahteva podneto je iz opštine koje spadaju u nerazvijene (III i IV grupa razvijenosti) 82 zahteva, dok su razvijene opštine (I i II grupa razvijenosti) podnele 53 zahteva, što govori da su lokalne samouprave prepoznale važnost decentralizacije politike zapošljavanja čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika i uključile se u rešavanje problema nezaposlenosti na lokalnom nivou.
Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti predviđeno je da ukoliko lokalna samouprava, obezbedi minimum 51 odsto sredstava potrebnih za finansiranje programa zapošljavanja može podneti zahtev za učešće u sufinansiranju tog programa ili mere. Onim lokalnim samoupravama koje prema stepenu razvijenosti spadaju u III i IV grupu razvijenosti, kao i devastiranim područjima, može se odobriti sufinansiranje i kada je u budžetu lokalne samouprave obezbeđeno manje od polovine sredstava. Da bi opštine dobile sredstva iz budžeta potrebno je da imaju donet Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji je usklađen sa Nacionalnim planom zapošljavanja, kao i formiran savet za zapošljavanje odnosno da ispune formalne uslove predviđene pozivom. Lokalne samouprave su za ovogodišnje sufinansiranje mera mogle da podnesu zahtev NSZ do 31. januara 2012. godine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.