NPS Bor: DRŽAVNI REVIZOR POTVRDIO NEZAKONITOSTI U BORSKOJ TOPLANI I – NEODGOVORNOST VLASTI!

Izvor: TimockeVesti.net, 17.Nov.2023, 14:33

NPS Bor: DRŽAVNI REVIZOR POTVRDIO NEZAKONITOSTI U BORSKOJ TOPLANI I – NEODGOVORNOST VLASTI!

Saopštenje sa današnje konferencije za medije Narodnog pokreta Srbije u Boru objavljujemo u celini
Bor, 17. novembar – JKP Toplana Bor nesumnjivo je jedan od najboljih pokazatelja kakvu vlast imaju Borani.
Lažna obećanja, netransparentne nabavke uglja, loš menadžment i prazne priče predstavnika vlasti imali su samo jedan cilj – obmanjivati građane o mogućem pozitivnom poslovanju. Sve radi čuvanja vlasti. Menjali su vlastodršci direktore (koji su pričali lepe >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << priče i kritikovali prethodne), ali pozitivnog poslovanja ni na vidiku.Niti kvalitetnog grejanja!
Kleli su se u toplanu na sečku, ali su se preko noći setili gasa. Uzalud. Grejanja ima na kašičicu.
I tako su milijarde i milijarde dinara „pojeli skakavci“…
Kada bi u Srbiji zakonitost rada bila ključni faktor opstanka vlasti, u JKP Toplana, samo zbog mnogih malverzacija, vlast bi više puta morala da padne. I odgovorni da završe u zatvoru. Ali, slovo zakona se, uporno i bahato – ne poštuje.
Najnoviji izveštaj Državne revizorske institucije o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JKP „Toplana“ Bor za 2022. godinu, pokazuje sunovrat u koji je lokalna vlast dovela ovo javno preduzeće. Gubitak iznad visine kapitala, negativno poslovanje i obaveze iz poslovanja koje na kraju 2022. iznose dve milijarde i sedam stotina trideset šest miliona dinara jasan su pokazatelj kako je poslovala JKP Toplana. Radnici su, nažalost, bili nemi posmatrači bez ikakve mogućnosti da nešto promene. Sem da u grejnoj sezoni danonoćno krpe propuste vlasti.
A u pomenutom izveštaju ne postoji oblast u kojoj nije bilo nepravilnosti. Zastrašujuće!
Program poslovanja za 2022. godinu je donet suprotno Zakonu o javnim preduzećima. Sa zakašnjenjem. U periodu 2018-2022. godina direktor preduzeća je doneo trideset pet (35) pojedinačnih odluka o izmeni Pravilnika o sistematizaciji poslova bez saglasnosti osnivača. Preduzeće nakon tri godine nije ažuriralo Strategiju upravljanja rizicima, nije uspostavilo ni internu reviziju, dok su izveštaj centralne popisne komisije i pojedinačni izveštaji komisija za popis – puni nepravilnosti. Toplana nije podnela nadležnom organu pisane zahteve za odobravanje cene toplotne energije za predstojeću sezonu ( reč je o sezonama 2021. do 2023.), ne poseduje se licenca za obavljanje energetske delatnosti itd..
Vršioc dužnosti direktora je “obavljao” tu funkciju i posle isteka mandata od godinu dana. Sve u suprotnosti sa Zakonom o javnim preduzećima.
Zašto sve ovo nije iznenađenje? Zato što je na čelu Toplane partijski kadar SNS-a
koji ne ispunjava većinu zakonskih uslova za mesto direktora.
Gradonačelnik Bora, njegovi najbliži saradnici i odbornici vlasti su glavni pokrovitelji, i podstrekači, ovakvog, nazakonitog rada. I samo za ovaj primer, primer haotičnog stanja i finansijskog brodoloma u JKP Toplana, lokalna vlast trebalo je odavno da se skloni na bilo koji način.U normalnim okolnostima, to bi se dogodilo, ovako… Ovako nikome nije falila dlaka sa glave. Baš nikome! Zato što je SNS državu pretvorio u partijsku!
Izbori zakazani za 17. decembar možda su poslednja šansa da se zaustavi sunovrat i Srbije i posebno Bora.
Članak NPS Bor: DRŽAVNI REVIZOR POTVRDIO NEZAKONITOSTI U BORSKOJ TOPLANI I – NEODGOVORNOST VLASTI! se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

“Državni revizor potvrdio nezakonitosti u borskoj toplani i neodgovornost vlasti”: Za Danas kaže Dragan Marković iz Narodnog pokreta Srbije u Boru

Izvor: Danas, 17.Nov.2023

Iz Narodnog pokreta Srbije Dragan Marković  kažu da JKP “Toplana” Bor nesumnjivo je jedan od najboljih pokazatelja kakvu vlast imaju Borani.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.