NI MI NE KLEČIMO: Novinari u Boru održali protest

Izvor: Bor030.net, 12.Jan.2016, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NI MI NE KLEČIMO: Novinari u Boru održali protest

Predsedniče vlade, ko je ministra odbrane?!

Medijski radnici u Boru su se, po drugi put, okupili sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

Borski novinari i novinarke okupili su se u znak podrške protestima pod nazivom “Novinari ne kleče”, čiji je suštinski cilj odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << nosilaca državnih funkcija.

Na samom početku skupa, pročitan je proglas u kojem je navedeno da se, pored Gašićeve smene, traži i da se obezbede uslovi za izveštavanje u javnom interesu, da pre svega nosioci važnih političkih funkcija ravnopravno tretiraju žene.

Zahteva se i da se povodom izjava Gašića, oglasi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i da objasni šta je on to radio u vreme svog mandata.

U proglasu se traži i da se po tom pitanju oglasi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da kaže odakle mu informacije sa kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i da kaže da li je Obradović praćen.

U proglasu se traži da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i obezbede novinarima makar minimum njihovih radnih prava.

Novinari i novinarke, traže da im se omogući da objektivno i pravovremeno informišu građane o svim pitanjima koja su za njih značajna i na taj način kontrolišu rad organa javne vlasti. To je najvažniji razlog postojanja novinarske profesije u svakom demokratskom društvu.

Okupljeni su još jednom poslali poruku solidarnosti da novinari neće klečati pred primitivnim ministrima.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.