NEZABORAVNI  DRAGO ČEH I SRPSKA DOBROTA

Izvor: MC Bor, 09.Okt.2011, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZABORAVNI DRAGO ČEH I SRPSKA DOBROTA

Bor, 9. oktobar
Slovenci  će ponovo, kao nekada, dolaziti i graditi u Boru
Autor: B.Filipović
Selo Gornjane, srpska „Mala Švajcarska“ u srcu Homolja, 8. oktobra, tradicionalno je obeležilo Dan oslobođenja, dana kada je 45 boraca 1944. godine položiilo živote braneći okolne planinske grebene i ognjišta tamošnjih stočara. Sem predstavnika boračkih organizacija i Opštine Bor, kao i domaćina, ovog puta, pred spomenicima iz tri rata, >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << našao se i zamenik ambasadora Republike Slovenije Milan Predan sa suprugom. Nekadašnji novinar „Večeri“ nije krio zadovoljstvo što planinci Gornjana verno čuvaju i spomenik slovenačkim inženjerima izginulim u avionskoj nesreći 1967. godine vraćajući se sa gradilišta „Derdapa 1“.  Spomenik sa avonskim krilima od betona je ispod masiva Krš, neposredno je uz izvor i česmu hladne, bistre i zdrave vode. Minutom ćutanja odata je pošta sedmorici poginulih inženjera iz Maribora, položeni venci i cveće, održan kraći govor kako dolikuje i kako se čini svakog 8.oktobra
-Neizmerno smo zahvalni vašem narodu i seljacima Gornjana, svima koju neguju ovu tradiciju. Još jedanput se pokazala dobrota srpskog čoveka. Kada se nesreća dogodila Maribor je bio u neopisivoj žalosti, jer je reč o poznatim i cenjenim Mariborčanima. Među inženjerima bio je i jedan novinar. Danima je štampa o tome pisala. Danas u Boru postoji Udruženje Slovenaca „Drago Čeh“ koje je izuzetno aktivno i čijom zaslugom slovenački privrednici dolaze u Bor od 12. do 14. oktobra. Nastavićemo nekadašnju bogatu privrednu i kulturnu saradnju, produbiti bliske veze. Uostalom, nikad toliko srpskih turista u Sloveniji nije bilo kao ove godine, mada i naši ljudi u sve većem broju dolaze kod vas. Slovenci vole Beograd i Srbiju-rekao je Milan Predan, zamenik ambasadora Slovenije u Srbiji.
Predan se poklonio i pred spomenikom Dejanu Jovanoviću u centru Gornjana poginulom u NATO agresiji 1999. godine na Kosvu, položio cveće na spomenike žrtvama iz Prvog i Drugog svetskog rata. Stariji seljaci su gosta upoznali o tome kako se avionska nesreća dogodila.
-Bio sam u njivi, kosio travu. Iznenada se začuo prasak. Brzo se pojavio i dim. Trčao sam kao bez duše da vidim šta se desilo i pomognem koliko mogu, pretpostavljao sam da se avion srušio. Video sam ga u letu.  Kad sam došao do Krša dva motora su gorela. Naišao sam na telo poginulog pilota. Onako uplašen otišao sam do prvih kuća i pozvao susede. Narod se okupljao. Videli smo da su svi mrtvi. Neko je biciklom otišao u Bor da javi policiji. Bila je magla u planini. Pilot nije video najviši greben – priča  Dragan Vasković.
U Domu kulture gosti su počašćeni rakijom „gornjankom“ i gibanicom. Čuli su se i stihovi o rodoljublju i kazivanja o poznatim i priznatim Gornjancima. Najviše lepih reči izgovoreno je o profesoru dr Nedeljku Magdalinoviću, dekanu Fakulteta za menadžment u Zaječaru i kandidatu za akademika. Nije izostala ni priča o legendarnom posleratnom direktoru Borskih rudnika bakra Dragi Čehu, Slovencu koji je mnogo učinio za Bor.
-Bor nije imao vrednijeg i boljeg direktora od Drage Čeha. To i deca u gradu bakra znaju. O njegovoj stručnosti i umeću sa ljudima uvek se rado govori. Bor će  se odužiti Čehu jednom ulicom, svojevremeno je dobio i najveće priznanje Oktobarsku nagradu-naglasio je Dragan Žikić, predsednik SO Bor i pozvao abasadora Predana da iduće godine, u oktobru, organizuje dolazak porodica izginulih mariborskih inženjera.
Da i Slovenija jedanput pobedi
-Sigurno neću urgirati za predstojeću fudbasku utakmicu Slovenija-Srbija. Vama jeste ovaj susret izuzetno važan i mi to prihvatamo, ali i red je da i Slovenija bar jednaput pobedi Srbiju u fudbalu-rekao je Predan i dobio gromki aplauz.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.