Izvor: MC Bor, 22.Jun.2013, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalne bitke zatresle i Vladu

Bor, Beograd, 22. jun
Učestali međustranački sukobi u opštinama počeli su da otvaraju pukotine i unutar republičke vladajuće koalicije, pišu Novosti.
MEĐUPARTIJSKI sukobi na lokalu počeli su da potresaju vladajuću koaliciju u Srbiji. Aktuelni sudar naprednjaka i regionalista u Zaječaru i izbacivanje socijalista iz vlasti koju predvodi SNS u Pančevu, kao da su otvorili pukotine između vodećih partija u državi.
Bitku za Zaječar zaoštrile su čak i ulične tuče naprednjaka i „dinkićevaca“, a sve je začinjeno odlukom deset funkcionera URS iz Bora da kolektivno pređu u SNS.
Nervoza unutar vladajućeg bloka dodatno raste i kako se približava odluka o rekonstrukciji Vlade, jer svi zauzimaju čvršće pregovaračke pozicije za taj proces.
Branko Ružić, šef IO SPS, žestoko je kritikovao odluku naprednjaka da im okrenu leđa u Pančevu, ali kaže za „Novosti“ da veruje da se to neće odraziti na rad republičke koalicije:
- Manevar SNS u Pančevu samo govori o njihovoj neprincipijelnosti. Narednih dana biće poznato da li je to potez najvišeg rukovodstva stranke ili samo lokalnog odbora. Uputili smo zvanični zahtev da promene odluku i nadamo se da će to i uraditi. Očekujemo da ispoštuju dogovor da se koalicija sa republičkog nivoa preslika svuda gde je moguće. Mi smo zbog korektnosti prema SNS izašli iz vlasti u sedam gradova u Vojvodini.
Naprednjake kao da ne potresaju apeli iz Dačićevog tabora. Zoran Babić, zamenik šefa poslaničkog kluba SNS, kaže za „Novosti“ da vladajuća većina u parlamentu odlično funkcioniše:
- Na vezi smo 24 sata i nema nikakvih problema zbog dešavanja na lokalu. Ali, reakcija SPS nakon promene koalicije u Pančevu zapravo predstavlja njihovu brigu zbog rasta rejtinga SNS. Nisu jedini, pošto sve političke aktere to opterećuje i boli. Postoje brojne opštine u Srbiji u kojima je postojala matematika i izborna volja građana da SNS bude deo vladajuće većine, pa se tako nešto nije dogodilo.
I Marko Selaković, portparol URS, kaže za „Novosti“ da se politički sudar u Zaječaru neće odraziti na odnose njihove stranke sa SNS:
- Lokalne potrese uzrokuju lokalne političke prilike. Građani Zaječara ne biraju između Dinkića i Vučića nego između Ničića i Mirkovića. Po nama, sve ove političke turbulencije po opštinama ne bi trebalo da utiču na stabilnost vladajuće koalicije u Srbiji.
KAO ROGOVI U VREĆI
NE iznenađuju politički sukobi unutar vladajuće koalicije jer su te stranke od početka skupljene kao „rogovi u vreći“ – smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
- Kada je ekonomska kriza počela da se rasplamsava, postale su izraženije i razlike između njih. U međuvremenu, naglo je porastao rejting SNS i stvorila se velika disproporcija u snazi partnera.
Podeli/Sačuvaj
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

Lokalne bitke zatresle i Vladu

Izvor: Večernje novosti, 22.Jun.2013

MEĐUPARTIJSKI sukobi na lokalu počeli su da potresaju vladajuću koaliciju u Srbiji. Aktuelni sudar naprednjaka i regionalista u Zaječaru i izbacivanje socijalista iz vlasti koju predvodi SNS u Pančevu, kao da su otvorili pukotine između vodećih partija u državi.Bitku za Zaječar zaoštrile su...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.