LEPOTA SRBIJE Unutrašnjost Lazareve pećine oduzima dah

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPOTA SRBIJE Unutrašnjost Lazareve pećine oduzima dah

Lazareva ili Zlotska pećina se nalazi nadomak Bora, u istočnoj podgorini planine Kučaj. Pećinu je izgradila podzemna reka koja i dalje prolazi kroz nju. Proglašena je prirodnom retkošću i zaštićena kao spomenik prirode od 1949. godine.

Na samo tri kilometra od borskog sela Zlot i 21 kilometar od Bora smeštena je Lazareva pećina koja se ubraja u najbogatije i najznačajnije arheološko nalazište, a prema speleološkim istraživanjima, ona je najduža u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Lazareva pećina se nalazi na istočnom obodu južnog Kučaja na izlazu iz Lazarevog kanjona, formirana u krečnjačkom humu Pripor visokom 55 metara, a uredbom Vlade Srbije zaštićena je kao spomenik prirode prve kategorije.

Ono što Lazarevu pećinu čini jedinstvenim prirodnim fenomenom jeste upravo bogat pećinski nakit, po čemu je poznata i u svetu.

Lazareva pećina ima dva kanala, stariji suv (fosilni) i mlađi rečni (aktivni), a dužina istraženih kanala je preko osam kilometara, od kojih je za posetioce uređeno 1.000 metara.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.