Krivične prijave zbog prekomernog zagadjenja

Izvor: MC Bor, 31.Okt.2019, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave zbog prekomernog zagadjenja

Bor, 30.10.2019.
Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Bora Dragan Marković podneo je danas krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Aleksandra Milikića i čelnika borskog rudnika i republičkog inspektora za zaštitu životne sredine Emile Tošić zbog velikog zagađenja koje u dužem periodu ugrožava zdravlje građana.
Prijava je podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru za krivična dela zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mera zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << životne sredine.
U okviru “Marša kroz institucije” inicijatori protesta su se obratili kompaniji Ziđin, Gradskoj upravi, predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine i Borskom upravnom okrugu kojima su predati zahtevi i dat im je rok od 10 dana da na njih odgovore.
Irena Živković, predsednik UG Izbor postoji i odbora SSP u Boru je u obraćanju javnosti ispred zgrade Skupštine grada 28.10.2019. najavila da će pred sudom tražiti odgovornost ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića i nadležnih u kompaniji Ziđin (Serbia Zijin Bor Copper).:
„Zbog nerada institucija, kršenja Zakona RS, ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi podnosimo krivične prijave po Zakonu o zaštiti životne sredine zagađivaču – ZiJin Copper, po Zakonu o zaštiti vazduha gradonačelniku Aleksandru Milikiću i ministru Goranu Trivanu.
Ja ovde imam i ugovor o prodaji RTB- a i naš pravni tim će u narednim danima dovršiti rad na njemu, ali po dosadašnjim saznanjima i tumačenjima pravnika ovim ugovorom kompanija ZiJin Copper ne podleže nikakvoj odgovornosti i izgleda da joj je dozvoljeno da radi ovo što radi, ato je trovanje Borana. Ove stvari će pozvati na odgovornost po Krivičnom zakoniku RS ministra Aleksandra Antića i bivšeg direktora Blagoja Spaskovskog, koji su potpisnici ovog ugovora od strane države Srbije.
Gradjanskim protestima i dalje dajemo pravnu i svaku drugu vrstu podrške.“
“Podnećemo prijave po Zakonu o zaštiti vazduha protiv gradonačelnika Aleksandra Milikića kao jedinog koji ima ingirencije nad svim službama gradske uprave, pa i onom zaduženom za ekologiju. Takođe, protiv Ministarstva za zaštitu životne sredine i ministra Gorana trivana, kao i protiv nadležnih u Ziđinu. Ovo ćemo uraditi u ime svih građana Bora, a potpis na tužbe mogu staviti sve organizacije i udruženja koje se ne mire sa ovakvim stanjem”, kazala je Živković.
Odbornik u Skupštini grada Bora Saša Stanković je u svom skorašnjem obraćanju rekao je da nijedna od institucija kojoj su se organizatori protesta protiv zagađenja obraćali nije odgovorila u datom roku.
“Nije normalno da se Zakon o zaštiti vazduha donese 2013. Godine, a da grad Bor sa još nije doneo kratkoročni plan Nije normalno da deset meseci traju alarmantna zagađenja, a da se ne proglasi vanredna situacija. Nije normalno da se po sunčanom danu u 14 časova na udaljenosti od 50 metra zgrade ne mogu videti od dima, a da ekološki inspektor ne sme da radi svoj posao. Nije normalno da se građani koji žele da se izbore za zdravlje svoje dece nazivaju fašistima i da im se preti po društvenim mrežama zbog davanja intervjua”, rekao je Stanković.
Dragan Marković je u prijavi naveo da je vazduh u Boru mesecima zagađen sumpor-dioksidom, suspendovanim česticama, kao i veoma opasnim arsenom i kadmijumom, i to u količinama višestruko većim od zakonom dozvoljenih.
U Boru se u vazduhu, nakon dužeg vremena, pojavljuju i otrovni metali olovo i nikl, što potvrđuju i mesečni izveštaji o zagađenju koje je obavila Laboratorija za hemijska ispitivanja Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, navodi Narodna stranka.
U izveštaju za jun ove godine vidi se da je na mernom mestu „Jugopetrol“ 18 puta zabeležena koncentracija sumpor-dioksida veća od granične i tolerantne vrednosti, dok je u julu ta vrednost bila prekoračena 15 dana, a u avgustu 20 dana, navodi se u krivičnoj prijavi.
Po važećim zakonskim propisima, tokom kalendarske godine granična i tolerantna vrednost se može prekoračiti samo tri puta, a samo u junu 2019. godine je zabeleženo šest puta više prekoračenja od dozvoljenog broja prekoračenja na godišnjem nivou, dodaje se u prijavi.
„Naši apeli nisu urodili plodom, a odgovorni i pored obećanja nisu ozbiljno shvatili ni proteste građana, ni pozive da se spreči trovanje Borana“, naveo je Marković.
Marković je dodao da je gradonačelnik Milikić, sa druge strane, pokrenuo „akciju“ zamagljivanja problema koji hitno mora biti rešen, i istakao da „javna rasprava ne može zameniti osnovnu odgovornost“.
„Pored njega ni republički inspektor, očigledno, ne radi svoj posao, a zagađivač je posebna priča. Zbog građana Bora, a pre svega naše dece, koji ne zaslužuju da im se ovo događa, kao roditelji imamo obavezu da se borimo za zdravu životnu sredinu“, naveo je Marković.

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

"Car Go" podneo treću krivičnu prijavu

Izvor: RTS, 31.Okt.2019

Udruženje građana "Car Go" podnelo je novu krivičnu prijavu, nakon jučerašnjeg protesta pod nazivom "Stop crvenim kačketima". . "Car go" je podneo treću krivičnu prijavu protiv N.N. lica koja su, kako se navodi u saopštenju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.