Kraj i faraonima iz RTB-a Bor!

Izvor: MC Bor, 29.Okt.2013, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj i faraonima iz RTB-a Bor!

Bor, 29. oktobar
Autor: M.C.

-Preduzeća u restruktuiranju moraće da smanje broj zaposlenih. To je sigurno. U idućoj godini neće biti veće zaposlenosti, tek od 2015. možemo da očekujemo povećano zapošljavanje. Dakle, u 2014., do sredine godine, u 153 preduzeća u restruktuiranju bez posla ostaće 20 do 30 odsto radnika. Vlada planira Tranzicioni fond, otpušteni će dobijati neku vrstu socijalne pomoći. Do sada je firmama u restrukturiranju bilo super, ponašali su se kao faraoni, godišnje su trošili milijardu evra. Malim preduzetnicima uglavnom ne plaćaju obaveze, ne plaćaju energente, troše novac poreskih obveznika i niko ih ne kontroliše. Njihov menadžement je stvorio bolesnike, sa takvim rukovodstvom više nema razgovora. Nisu u stanju ni Ličnu kartu preduzeća da sačine kako valja. Uzimaju pare iz Fonda za razvoj ili kredite i daju plate, a od pravog restrukturiranja nema ništa. Ovo je u “U utisku nedelje” TV B-92 rekao Saša Radulović, ministar privrede u Vladi Srbije uveravajući sagovornike iz sindikata i asocijacija preduzetnika da “više nema čekanja, ni gledanja kroz prste”.
Kada se ova konstatacija prevede na RTB Bor, nikom neće biti lako. Ni radnicima, ni direktorima. Ovi drugi već su se, po nepisanom pravilu, snašli, proleterijat će, kao i uvek ranije, ostati na mukama i u golemim nevoljama. Nažalost, takva je sudbina našeg čoveka koji, iako najmanje kriv, mora da ispašta zbog katastrofalnog minulog rada bivše vlasti.
RTB Bor je do grla u dugovima. Kada se uskoro završi restrukturanje dogodiće se opšti haos u vraćanju dugova, pogotovu tamo gde država ne bude intervenisala. Videće se koliko je uzeto para iz Fonda za razvoj (postoji verodostojna dokumentacija i uvek može da se objavi) i gde su potrošene. Koji su i kakvi krediti uzimani i da li su namenski trošeni. Koliko je takvog novca otišlo recimo na plate. Koliko razni trgovci duguju za prodati bakar i da li će te pare moći ikada da se naplate. Na sajtu Ministarstva privrede pojavila se LIČNA KARTA RTB Bor, i tamo se vidi i koliko je šabački Farmakom dužan kombinatu bakra, firma koja je u bivšoj vlasti žarila i palila po Srbiji i šire i koja, da je bilo promućurnijeg menadžera, nikad ne bi trgovala borskim metalima.
Šta sad da se čini? Plate se polagano smanjuju, već su navrle muke oko isplate zarada, štednja se zvanično ne spominje, bije se bitka ko će da preovlada na lokalnoj uzavreloj političkoj sceni, a ceo RTB podrhtava od saznanja da je neminovno otpuštanje 1.500 do 2.000 radnika.
Mala privatna preduzeća, dojučerašnji čvrsti partneri RTB-a u mnogim poslovima, od krečenja grada i ulepšavanja skverova i sportskih objekata do Zoološkog vrta, došla su do poslovnog ambisa. Naručioci posla, direktori izvežbani u političkom višeboju, dižu ruke od plaćanja. Teško zarađeni dinar malog preduzetnika postaje , iz časa u čas, kao stena. Kako izvući zarađeni novac iz firme u restruktuiranju kojoj prete  nove državne mere i obaveze sa svih strana. Državni organi imaju pune ruke posla i taj šminkerski izgled grada, čini se, nekog će skupo da košta.
Niko ne kaže da nije lepo imati jedan Zoološki vrt, ali taj užitak staje debelih para. Narodna kuhinja u Boru sa 450 korisnika potroši za godinu dana koliko zoo-vrtić za samo jedan mesec. Na narodnom kazanu moglo bi relano da se nađe još nekoliko stotina Borana. Zar nikog ne peče savest kad vidi bezveznu metalnu pticu na krovu Doma kulture kako se okreće trošeći struju i – ničemu ne značeći prkosi onima koje niko ne može ubediti da se borski rudnik vratio u srećne sedamdesete, pa i osamdesete godine. Ili, kako je uz bazene u Sportskom centru nikla i baruština kraj stadiona FK “Rudar” koji decenijama ne može da završi tribine, već tamo bode oči konjušnica gde joj nije mesto. U balon salu ni čuvari sportskih objekata ne ulaze, niti se u njoj nešto osmišljeno događa. Politički direktori, jedan pogotovu, napravili su toliki dar-mar u gradu bakra da će nadolazeće hladno vreme pokazati bolne tragove. Zato, nemojmo, bar oko toga, više polemisati. Bespotrebno je trošiti reči na providnu igru političkih prevrtača i njihovih prevarenih i poniženih – glasača!

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.