Kradu krovove,  skulpture,  spomenike...

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kradu krovove, skulpture, spomenike...

BOR - U samo jednoj akciji u krugu „Topionice i rafinacije“, policija je pre tri meseca uhapsila 28 kradljivaca sekundarnih sirovina, prevashodno bakra i bronze, a nedavno je zatekla četvoricu lopova u trenutku kada su džakove punili bakarnim otpadom. Tada je u Policijskoj upravi saopšteno da je u julu privedeno više od 1.000 lopova i da je bilo dana kada je uhapšeno i više od 70 kradljivaca. Među njima najviše je muškaraca, mada mnogo ne zaostaju ni žene i deca. Nije retkost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da stražari preduzeća „Zaštita“ i policija u krađi uhvate i sedmogodišnjake. Pre pola godine policija je pronašla 70 odsto ukradenog bakarnog krova sa zgrade „Kapija Bora“ na ulazu u grad. Sa ove napuštene zgrade beogradskog „Energoprojekta“ (niko, nažalost, ovaj prelepi objekat ne čuva) poskidana je i većina bakarnih oluka, tako da su zidovi u vodi i vlazi. Nedavno je započeto i „čerupanje“ bakarnih delova Doma kulture. Na ovom monumentalnom zdanju ne kradu sa samo oluci, nego i svi ostali delovi prekriveni bakarnim limom. O odnošenju metalnih šahti, ističu u Komunalnom preduzeću, ne treba trošiti reči.

Poginuo braneći bakar?

LJubiša Pandurević (44), radnik Fabrike sumporne kiseline koja se nalazi u industrijskom krugu RTB-a ostavio je život pokušavajući da spase otpadni bakar i sačuva preduzeće od lopova. On je, 11. decembra prošle godine, oko 22 sata, naleteo na kradljivce. Pokušao je da ih zaustavi, ali ga je kolega s posla, posle nekoliko minuta, pronašao bez svesti u velikoj šahti. Tada se sumnjalo da su kradljivci pokušali da ubiju Pandurevića, ali ništa nije dokazano. Ostala je pretpostavka da se u mraku okliznuo i upao u rupu.

Lopovi su iskusni

Još su ostale upamćene reči Zorana Aleksova, tehničkog direktora „Topionice i rafinacije“ posle tragične sudbine LJubiše Pandurevića.

- Krađu bakra je nemoguće suzbiti. Lopovi su dobro organizovani i iskusni. Potrebno je mnogo više čuvara i stražara. Oni su pre godinu i po pokušali da skidaju bakar i sa krova Topionice, što je nečuvena drskost.

- Najdrastičniji primer je krađa mesinganih i bronzanih skulptura nastalih u poslednje 24 godine u Umetničkoj koloniji „Bakar“. Lopovi su specijalnim testerama sekli delove skulptura ili postament kako bi došli do „plena“. I danas nestaju delovi velike skulpture nazvane „Mačak“ u parku kod „Dunav osiguranja“. Tragičan je, od pre pet godina, i nestanak bronzanog Mikloša Radnotija, mađarskog pesnika sa obale Borskog jezera. Spomenik je bio težak 700 kilograma, ali je odnet i nikada nije pronađen. Vinovnici skrnavljenih i ukradenih vajarskih dela u gradu brzo su dolijali, ali ni policija nije svemoćna. Namerno se podstiču maloletnici, jer kada se uhvate nastaju nevolje sa privođenjem i kažnjavanjem. Više spomen - bista je isečeno i odneto, neke su pronađene. Nije retkost da u gradu vidite postament bez biste. U muzejskim depoima stoji više bisti u bronzi, ali ih ne možemo ponovo postaviti na staro mesto jer nemamo specijalne materijale za učvršćivanje. Svejedno, lopovi su snalažljivi i gotovo je nemoguće sprečiti ih u nameri - ističe Dušan Kabić, kustos Muzeja rudarstva i metalurgije i uverava da je i 30 eksponata nekadašnjih rudarskih i metalurških mašina u gradskom parku na udaru lopova i vandala. Ovaj jedinstveni muzej pod vedrim nebom noću niko ne čuva i zato je „podložan“ skrnavljenju i krađi delova.

Među kradljivcima sekundarnih sirovina, prevashodno otpadnog bakra i svega što je metalno i što pre dođe do ruku najviše je Roma. Oni se, kad ih uhvate službe obezbeđenja ili policija, pravdaju siromaštvom. Bakar, bronza, olovo i mesing u bilo kom obliku završavaju kod preprodavaca i u privatnim livnicama kojih je i u Timočkoj Krajini sve više. Malo ko se osvrće na moguće tragične posledice u noćnim krađama metala kakva se desila i pre tri dana u Boru, u Ulici Ive Lole Ribara, kada je, skidajući bakar sa krova trospratnice, pao na beton i poginuo 16-godišnji L. M.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.