Kovač: I dalje želimo RTB Bor

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: I dalje želimo RTB Bor

Beograd -- Vlasnik kompanije Atek Mirko Kovač za B92 kaže da je najveći problem te kompanije bilo odustajanje Dojče banke od finanasiranja.

Austrijski industrijalac Mirko Kovač i dalje se nada da će biti novi vlasnik RTB-a Bor

Kovač kaže da je nova ponuda te kompanije konstruktivna i da se problemi oko finanasiranja kupovine RTB-a Bor mogu rešiti za mesec dana i ističe da rok za uplatu ostatka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 316 miliona dolara nije mogao da bude ispoštovan zbog odustajanja Dojče banke od učešća u finanasiranju tog posla.

„Imali smo dva problema u poslednje dve nedelje. Prvi problem je bio taj što se posle dva meseca pozitivnih pregovora sa Dojče bankom, ta banka kompletno povukla iz projekata u Srbiji. Rekli su nam da neće finasirati ni jedan projekat u Srbiji do sledeće godine", objasnio je on.

Kao drugi problem naveo je to što je u toku pregovora sa drugim bankarski konzorcijum, samo tri dana pre 4. aprila, Atek od austrijskih advokata grčke kompanije „Mitilineosa" primio pismo u kojem od njih traži da plati 65 miliona dolara.

„Tražili su da taj novac uplatimo direktno njima, a ne Agenciji za privatizaciju i zapretili da će nas u protivnom tužiti jer imaju izvršnu presudu grčkog suda o naplati duga Mitilineosu od vlasnika RTB-a. To su bila dva problema. Kako bilo, mi smo dali novu ponudu i nadamo se da ovi problemi mogu biti rešeni u narednih 30 dana", rekao je Kovač.

Prema njegovim rečima, Atek je posle odustajanja Dojče banke počeo da pregovara sa drugim bankarskim konzorcijumom koji je spreman da učestvuje u kupovini RTB-a „Bor", uprkos trenutnoj situaciji, jer te banke imaju pozitivan stav o Srbiji i zainteresovane su da posluju sa tom austrijskom kompanijom.

„U petak smo billi u mogućnosti da platimo do sume od 380 miliona dolara, što znači da je postojala praznina od nekih osamdeset miliona dolara, što bi uticalo na problem sa grčkim Mitilineosom. Mi bi smo bili u mogućnosti da platimo ceo iznos kada bi problem sa Mitillineosom bio rešen, jer ovako moramo ostaviti komfort našim bankama do konačnog razrešenja", kazao je Kovač.

Kako je istakao, to je bio razlog zašto je Atek u petak Agenciji za privatizaciji dao novu ponudu od 380 miliona dolara koje može da plati bilo kada, uključujući drugih 50 miliona depozita, a za ostatak od 86 miliona zatražio produženje roka do 7. maja.

„Kada smo dobili pismo od austrijskih advokata bazirano na grčkoj tužbi, u njemu je pisalo da prema grčkim zakonima imaju jednako pravo da za novac tuže i nas. Morate razumeti da smo zbog toga vrlo zabrinuti", kazao je vlasnik Ateka i dodao da je garancija za dobro izvršenje posla od 60 miliona dolara spremna.

Kovač je kazao da je odluka o tome da li će izaći u susret zahtevu Ateka na državi i istakao da je jedino što je on mogao da uradi to da da kvalitetnu i konstruktivnu ponudu.

„Napravio sam predlog koji mislim da je veoma konstruktivan, jer naš interes je eksploatacija bakra i žellimo da zatvorimo ovu finansijsku transakciju.", rekao je Kovač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.