Košava i ledena kiša u Srbiji, zimske službe spremne

Izvor: Studio B, 01.Dec.2014, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košava i ledena kiša u Srbiji, zimske službe spremne

U Pomoravlju, Podunavlju, južnom Banatu i istočnoj Srbiji duva jak olujni vetar brzine do 100 kilometara na sat, Bor je okovan ledom, nekoliko sela su bez struje, a putari kažu da spremno dočekuju najavljene vremenske neprilike.

U Banatu je na snazi crveni stepen upozorenja, a na istoku žuti meteoalarm.

Ledena kiša koja je noćas zahvatila opštinu Bor i okolinu napravila je velike probleme u saobraćaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kao i pešacima jer su trotoari i stepeništa okovani ledom.

Desetak osoba zadobilo je povrede podlaktica i ektremiteta zbog padova na zaleđenim ulicama u Boru, od kojih je pet zadržano na lečenju u bolnici, rekao je danas Tanjugu upravnik borske bolnice Igor Maljković, dodajući da je pet osoba nakon pregleda pušteno na kućno lečenje.

Iako temperatura nije bila niža od minus dva stepena Celzijusa, tokom noći se od ledene kiše na putevima, drveću i automobilima nahvatao sloj leda debeo nekoliko milimatara.

Zbog težine, slamale su se grane drveća, od čega je desetak vozila oštećeno, a bez bez struje su trenutno četiri sela u borskoj opštini - Gornjane, Mali i Veliki Krivelj i Tanda, kao i naselje Borsko jezero.

Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i saniraju kvarove. Zimska služba JKP "Treći oktobar Bor" je cele noći posipala so tako da su glavni putevi i saobracajnice prohodni.

Jak vetar koji danas duva u Beogradu do 13.30 sati nije izazvao probleme, a nadležni, koji su u punoj pripravnosti apelovali su i na vlasnike čamaca i splavova da ih dobro osiguraju.

"Sve ekipe su u stanju pripravnosti kako bi u slučaju potrebe izašle na teren", rekao je Tanjugu načelnik gradskog sektora za vanrede situacije Rade Milošević.

On je naveo da tokom dana nije bilo potrebe za intervencijama zbog vetra koji, po najnovijim informacijama, duva brzinom od 20 do 24 metara u sekundi.

Zbog siline vetra, koji se bliži brzini od 90 kilometara na sat, građanima je preporučeno da osiguraju sve što se nalazi na terasama, a vlasnicima plovnih objekata na Savi i Dunavu da ih dodatno obezbede.

Ekipe Rečne i Komunalne policije će zbog jakog vetra i uzburkane vode, tokom dana sprovesti vanrednu kontrolu plovnih objekata, najavljeno je iz gradske uprave, a direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš upozorio je građane da je na snazi žuti stepen meteorološke opasnosti i apelovao na opreznost zbog pojačanog vetra.

Putari spremno dočekuju najavljene vremenske neprilike, a iz Puteva Srbije poručuju da su podigli stepen angažovanja na svim putnim bazama u zemlji .

Prema rečima, rukovodioca Štaba Zimske službe u tom preduzeću Zorana Stojisavljevića putar su već imali intervencije u prethodna dva dana u istočnoj Srbiji zbog padavina i pojačanog vetra i kritične deonice su posute solju.

"Sve putne baze imaju dovoljne količine soli za posipanje puteva i sva mehanizacija je ispravna i već je na punktovima", naglasio je Stojisavljević.

Kompanija "Vojput" iz Subotice spremno je ušla u novu sezonu zimskog održavanja puteva na području severne Vojvodine, sa spremnim ljudstvom, mehanizacijom, repromaterijalom i novom bazom za intervencije na auto-putu.

I Zimska služba JP "Komunalac" u Pirotu spremna je za najavljene snežne padavine, na zalihama trenutno ima preko 40 tona soli, a uskoro stižu i nove količine, izjavio je direktor ovog preduzeća Boban Tolić.

Šef održavanja magistralnih i regionalnih puteva u Preduzeću za puteve u Nišu Boban Jakovljević rekao je da su ekipe tog preduzeća noćas intervenisale na Tresibabi i Gramadi na putu prema Knjaževcu i da su intenzivna dežurstva ekipa počela još pre 10 dana.

Jakovljević je rekao da raspolažu sa dovoljnim količinama soli i rizle i da će u predstojećoj sezoni održavati u zimskim uslovima oko 1.250 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.

Komandant Operativnog štaba zimskih službi u Nišu Dragan Dimitrijević rekao je Tanjugu da je preduzeće "MD gradnja" spremno za zimsko održavanje lokalnih puteva u dužini od oko 250 kilometara.

Javna preduzeća zadužena za održavanje puteva u Moravičkom okrugu spremno će dočekati najavljene snežne padavine, a direktor čačanskog JP "Gradac", Nebojša Jovanović kaže da je ovo preduzeće nabavilo 350 tona soli, što je, prema njegovoj oceni, dovoljno za prosečnu zimu.

"Potpuno smo spremni za dolazak snežnog talasa. Raspolažemo potrebnom mehanizacijom, ljudskim potencijalima i imamo znanja i iskustva da uspešno delujemo", izjavio je Tanjugu rukovodilac sektora održavanja u ivanjičkom preduzeću "Putevi" Vitomir Arsović.

Direktor gornjomilanovačkog preduzeća "Putevi" Jovica Carević rekao je da je obezbeđeno 100 tona rizle, da je šljake ostalo iz prethodne godine, tako da ne očekuje probleme kada je u pitanju održavanje puteva zbog najavaljenih snežnih padavina.

"Obezbedili smo 50 tona soli i 150 tona rizle što će biti dovoljno za predstojeću zimsku sezonu", ocenio je za Tanjug referent za održavanje opštinskih saobraćajnica u Lučanima Miloš Savković. On je dodao da je mehanizacija, takođe, spremna, a ugovori sa izvođačima radova su potpisani.

I u Pomoravlju zimske službe spremno dočekuju zimu, a nadležni kažu da su nabavili dovoljne količine soli i da raspolažu sa dovoljno mehanizacije da intervenišu ukoliko zatreba.

U Srbiji će sutra biti oblačno i vetrovito, mestimično sa kišom, a u Timočkoj krajini očekuje se hladno vreme sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U toku noći u košavskom području ponegde se očekuje kratkotrajna susnežica. Vetar će biti umeren i jak, u Pomoravlju i Podunavlju olujni, a u južnom Banatu i orkanski, jugoistočni.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

10 osoba povređeno zbog pada na zaleđenim ulicama

Izvor: Prva.rs, 01.Dec.2014

Maljković je dodao da je pet osoba nakon pregleda pušteno na kućno lečenje.. .Ledena kiša koja je noćas zahvatila opštinu Bor i okolinu napravila je velike probleme u saobraćaju, kao i pešacima jer su trotoari i stepeništa okovani ledom...Iako temperatura nije bila niža od minus dva stepena...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.