Kinezi blizu preuzimanja RTB-a Bor

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Mar.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi blizu preuzimanja RTB-a Bor

BEOGRAD - Kinezi su veoma blizu odluke da preuzmu Rudarsko-topioničarski basen "Bor", ali su za to pripremili i podugačku listu uslova koju će ispostaviti Vladi Srbije, piše "Blic" u izdanju od ponedeljka.

Kinezi insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB, da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.

Kako je tom listu potvrđeno iz dva međusobno nezavisna izvora, u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << RTB "Bor" bi trebalo da uđe jedna od najvećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor sa državnom administracijom te zemlje.

Ime kineske kompanije je tajna, a srpskoj strani je iz Pekinga naloženo da o tome ne sme da procuri nikakva informacija, verovatno iz bojazni da bi se firma mogla naći na udaru restriktivnih propisa EU.

Kako piše "Blic", sa sigurnošću se zna da je reč o jednoj od najmoćnijih kompanija u Kini koja je po svim parametrima među prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani.

Kako navodi jedan od sagovornika lista, izvesno je da se u kontaktima sa najvišim kineskim zvaničnicima došlo veoma blizu dogovora, ali Srbiju do konačnog rešenja čeka nekoliko teških i bolnih odluka.

Prema rečima izvora "Blica", Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB koji se mere milijardama.

"Po svemu sudeći, Vlada će morati da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima pre svega one za struju", kaže taj izvor.

On dodaje da je druga opcija da, kao u slučaju smederevske Železare, ti dugovi papirološki ostanu da se vode kao poseban privredni subjekt koji neće imati nikakve veze sa firmom koju će preuzeti i voditi Kinezi.

"Za koji će se model država odlučiti tehničko je pitanje, u svakom slučaju, RTB 'Bor' će preći u kineske ruke neopterećen dugovima iz prošlosti", ističe taj izvor.

Kinezi insistiraju i na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB i traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.

"Oni su, iako voljni da pomognu, svesni da je naša strana u gotovo bezizlaznoj situaciji jer je 'Bor' "sve više omča oko vrata reformama u koje se Srbija ambiciozno upustila", navodi taj izvor, dodajući da konačna procena o prekobrojnima još nije usaglašena, ali da ne bi bilo iznenađenje da zahtevaju odlazak čak 2.500 ljudi.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.