Izvor: Radio 021, 04.Dec.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi 18. decembra zvanično preuzimaju RTB Bor

Kineska kompanija "Ziđin Mining" zvanično će preuzeti RTB Bor 18. decembra, izjavio je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je, navodi portal Solarismediabor, na svečanosti povodom 65 godina Planinarskog doma na planini Stol kod Bora, rekao i da će on ostati na toj funkciji još tri godine.

"Kineski prijatelji i novi vlasnici RTB-a pomoći će nam, između ostalog, i da osavremenimo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obogatimo Muzej rudarstva i metalurgije na svetskom nivou", kaže Spaskovski.

Dodaje da postoje realni izgledi da se sagradi i posebna muzejska zgrada.

Inače, kineska kompanija "Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB) krajem avgusta ove godine. Plan je da ulože ukupno 1,46 milijardi dolara u RTB Bor. Kineska kompanija ima obavezu da investira 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da joj pripadne 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Kineski partner ima i plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona. Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.