Kako da preživite vrućinu

Izvor: MC Bor, 06.Jul.2012, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da preživite vrućinu

Bor, 6. jul
Kuvajte noću dok su prozori i vrata otvoreni, isključite sve uređajene koristite, često pijuckajte vodu i jedite dosta voća i povrća.
 Vrućine su nesnosne. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako da ih što lakše preživite.
Za početak, preko dana zamračite prostorije u kojima boravite i isključite velike grejače poput sijalica, monitora i televizora ukoliko ih ne koristite, upozorava današnji Kurir.
Strujanje vazduha osigurajte i ventilatorom, čak i ako imate klimu, kako bi se hladan vazduh bolje rasporedio. Da ne biste nepotrebno zagrevali dom, kuvajte uveče, kad stan možete rashladiti otvaranjem vrata i prozora.
Prirodni materijali
Šešir ili kapa i sunčane naočare, kao i lagana, široka svetla odeća od prirodnih materijala čuvaće vas od sunca ako baš morate da izađete napolje. Idealan šešir je onaj koji pokriva vrat i propušta vazduh.
Lan bolji od pamuka
Koristite lanenu posteljinu jer je dvostruko hladnija od pamučne. Ako je vrućina noću nesnosna, premestite madrac na pod, gde je često i za nekoliko stepeni hladnije.
Akumulatori toplote
Preko noći otvorite sva vrata, uključujući ormare i kuhinjske elemente. U njima se tokom dana akumulira toplota i pomaže ako se i oni ohlade noću.
Veš sušite napolju
Kako u kući ne biste povećavali vlažnost vazduha, veš sušite napolju. Vlaga ne podiže temperaturu, ali otežava znojenje, a time i rashlađivanje organizma.
Potrebna je so
Tokom leta dozvoljena je malo slanija hrana, jer mineralne soli podstiču zadržavanje tečnosti. Ipak, ljudi koji pate od povišenog pritiska trebalo bi da se posavetuju s lekarom. Sveže voće i povrće idealna je hrana jer sadrži velike količine vode i uravnoteženu količinu soli. Treba jesti manje mesa.
I voda iz supe se računa
Topla ili hladna supa trebalo bi da se što češće nađe na jelovniku, baš kao i fermentisani mlečni proizvodi, poput jogurta.
Ne hladite previše
Klimu podesite na 8-10 stepeni nižu temperaturu nego što je spolja, inače će izlasci napolje biti prevelik šok, naročito kad izlazite iz automobila.
Čuvajte se toplotnog udara
Žeđ, gubitak apetita, glavobolja, bledilo, vrtoglavica i mučnina mogu biti simptomi sunčanice. Tada se hitno sklonite sa sunca i potražite lekarsku pomoć.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.