Kada će građani Bora prodisati

Izvor: RTS, 25.Okt.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će građani Bora "prodisati"

Poslednjih nekoliko meseci građani Bora često su se žalili na povećano aerozagađenje i pojavu dima iz pogona kompanije Ziđin koja je krajem prošle godine preuzela RTB Bor. Povremeno prekoračenje zakonom dozvoljenog sadržaja sumpordioksida i drugih štetnih čestica u vazduhu pokazuju i podaci sa mernih stanica u gradu i okolini.
Podaci mernih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanica Agencije za zaštitu životne sredine, koji su odskoro dostupni i na sajtu grada Bora, pokazuju da je samo tokom oktobra koncentracija sumpordioksida i Pi Em čestica koje sadrže i teške metale u nekoliko navrata bila mnogostruko veća od dozvoljene.

Građani Bora kažu, zagađenja ima, naročito rano ujutru i uveče kada se pušta dim iz dimnjaka. Kažu, vazduh je oduvek takav bio i ko traži sad odmah naprasno čist vazduh neće moći.
Na povećano aerozagađenje ukazuju i udruženja građana koja od nadležnih institucija očekuju odovore.
"Nas zanima da ovo stane. Da li će to nekom smanjiti proizvodnju, profiti ili uticati na ugovor koji je potpisala naša vlada nas to takođe ne zanima. Mi imamo pravo, svoje ljudsko pravo na zdravlje, imamo pravo na lek, imamo pravo da državne institucije nama odgovore i da država štiti nas kao građane", kaže Irena Živković iz Udruženja građana „Izbor postoji" .
U gradskoj upravi u Boru ističu da postoji problem prekomernog aerozagađenja i da se traže načini za njegovo rešavanje.
"Merni uređaji ukazuju da postoji nivo aerozagađenja u gradu Boru, građani to potvrđuju, svi smo tu svedoci toga. Ono što jeste sada zadatak je da republičke institucije reaguju i svi zajedno rešimo ovaj problem. Razgovaramo stalno sa Ziđinom u potrazi za rešenjem ovog problema, isto tako razgovaramo sa sugrađanima koji iskazuju određeni nivo nezadovoljstva. Ono što smo u narednom periodu planirali jeste da razgovaramo i sa udruženjima građana koji su spremni da direktno pomognu u davanju predloga za rešenje ovog problema", objašnjava gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.
Sa predstavnicima Ziđina koji je krajem prošle godine preuzeo RTB Bor i iz čijih pogona se poslednjih meseci povremeno ispušta dim sa štetnim sastojcima, nismo uspeli da razgovaramo. Odgovor na zvanično upućeni zahtev još nismo dobili, a kompanija je pre oko mesec dana lokalnim medijima uputila saopštenje u kome navodi da je uzrok aerozagađenja zastarela tehnologija koju su nasledili od RTB-a i da je za rešavanje problema potrebno vreme.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.