KATASTROFALNO: BOR JE DANAS ZATROVANIJI NEGO IKADA RANIJE

Izvor: MC Bor, 21.Sep.2011, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KATASTROFALNO: BOR JE DANAS ZATROVANIJI NEGO IKADA RANIJE

Bor, 21.septembar
Ekskluzivno Autor: B. Filipović
Ukoliko se uzme za parametar opasnog zagađenja životne stredine borskog kraja 2003. i 2004. godina kada je, po tvrdnjama Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB Bor, na grad i okolinu palo 200 tona otrovnih materija (najnoviji podaci potvrđuju da je reč o 260 tona) najviše zahvaljujići preradi toksične rude iz rudnog ležišta Čoka Marin kod Majdanpeka, onda je to “mačji kašalj” za aktuelno zagađenje prouzrokovano topljenjem koncentrata bakra u ovdašnjoj Topionici i rafinaciji.
Kako ekskluzivno saznajemo iz poverljivih i sigurnih izvora, iz majdanpečkog rudnika bakra (ležište Severni revir) za osam meseci ove godine, u proizvedenih 6.000 tona bakra (podaci od 9. septembra ove godine) , našlo se u atmosferi, u vidu prašine i isparenja, previše teških metala:  38 tona olova ili 0,64 procenta, 360 tona cinka ili 6,06, 1, 2 tone kadmijuma ili 0,02 procenta, 4,3 tone arsena ili 0,05 procenata,  približno 25 tona žive ( ne postoji podatak u procentima). Kako je u Boru oduvek najviše muke bilo sa sumpor-dioskidom iz topioničkih pogona, aktuelni podaci su lošiji po zdravlje naroda nego “problematičnih” 2003. i 2004. godine o čemu se već podigla medijska prašina. Na primer, posmatrano po srednjim vrednostima, i sa merne stanice u gradskom parku u starom centru grada, 2003. godine po kubnom metru vazduha izmereno je 75 mikorgrama, prošle, 2010. bilo je 182 mikrograma. Te, 2003. našlo se u vazduhu 0,005, a prošle godine 0, 2 mikrograma žive. Slična je slika i kod kadmijuma. Sve su to zvanični podaci koji se, nažalost, ne objavljuju kako se stanovništvo ne bi uznemiravalo, mada postoje još neki , i ko zna kakvi sve razlozi.
Merenje Agencije u poslednja 3 dana

Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha   http://www.sepa.gov.rs/ams/xajax_data/eas_kvalitet_vazduha_1.php
Izjava Tihomira Popovića, načelnika za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine da je Bor 2007. godine imao najveću koncentraciju sumpor-dioksida u Evropi samo potvrđuje najnovije nalaze i analize o kojima se uporno ćuti.
-U RTB Bor zamenjuju teze. Institut za rudarstvo i metalurgiju ne odlučuje gde će se pretapati koncentrati bakra, naš posao je da naučno sagledamo i predložimo najbolja rešenja, a poslovodstva imaju poslednju reč. Uostalom, i sadašnji uzorak rude iz Čoka Marina se meša sa drugim sirovinama ( iz borskih rudnika) i prerađuje u borskoj Topionici kao i te, 2003. godine. Neka se od merodavnih državnih organa ispita ko i kako radi-rekli su nam, nakon višesatnih ubeđivanja, u Institut za rudarstvo i metalurgiju.
U Majdanpeku je za osam meseci prerađeno 6.000 tona bakra i pretopljeno u borskoj topionici, u borskim rudnicima je, za isto vreme, izvađeno bar dvostruko više crvenog metala sa svim primesama i prerađeno u istim metalurškim pogonima. Borski koncentrati bakra , od ranije je poznato, imaju manji sadržaj teških metala, ali su i te kako otrovni i opasni po zdravlje ljudi. I ti parametri su poznati, samo ih treba obelodaniti.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.