Još jedna neradna nedelja?

Izvor: MC Bor, 08.Feb.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna neradna nedelja?

Bor, 8. februar
Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će u petak doneti odluku da li će učenici krenuti u školu od 13. februara ili će im biti produžen 'prinudni' raspust, javlja Tanjug.
Obradović je novinarima rekao da će u petak biti održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj će biti prezentirani svi podaci o energetskom bilansu, kao i ostalim parametrima vezanim za nesmetan život >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << u uslovima niskih temperatura i snega.
On je naveo da bi bilo logično da, ukolko ostane vreme kao što je sada, bude doneta odluka da se nastava ne obavlja, istakavši da će odluka koja bude doneta u petak biti prevashodno u interesu dece.
Obradović je rekao i da je bezbednost dece prioritet i da je zbog toga doneo odluku da od 6 do 10. februara ne bude nastave.
Ministar prosvete je podsetio i da je prvi ukazivao na opasnost od pojave pada ledenica sa krovova, dodavši da će i taj segment biti uključen u odluku vezanu za nastavak nastave.
Državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić najavio je da će ministarstvo predložiti da škole produže odmor. Radna grupa predlaže spajanje praznika i vikenda.
Drugim rečima, predloženo je da škole ne rade i sledeće nedelje, što bi trebalo da doprinese uštedi električne energije u narednim hladnim danima.
Radna grupa za sigurno snabdevanje energentima predložiće Vladi Srbije da se praznik Dan državnosti 15. i 16 februar, spoji sa petkom i sledećim vikendom, izjavio je savetnik premijera Srbije Petar Škundrić.
Tako bi, kako je dodao, imali četiri do pet neradnih dana što je neophodno za smanjenje potrošnje energenata, izjavio je Škundirić.
Ti neradni dani važili bi za škole, ali i za neke državne institucije, rekao je Škundrić i dodao da konačnu odluku o tome treba da donese Vlada Srbije.
'Predložićemo Ministarstvu prosvete i vladi da donese takvu jednu meru', rekao je Mrakić za RTS, navodeći da su merom Vlade Srbije da se ove nedelje ne ide u škole ostvarene znatne uštede.
Državni sekretar je rekao da će predložiti i da pojedine državne ustanove 'pokušaju' da ne rade sledeće sedmice i spoje radne dane s praznikom, kako bi se ostvarile znatne uštede energije u tom periodu hladnoće.
Mrakić je rekao da se za vreme 'gasne krize' potrošnja kretala od 155 do 158 miliona kilovat-časova, a da je sada bila i viša od 160 miliona, što ukazuje da potrošnja svake godine izuzetno raste, ističući da ove godine sa gasom nema nikakvih problema.
Podsetimo, zbog izuzetno niskih temperatura i obilnih snežnih padavina koje su paralisale celu Srbiju, na teritoriji cele Republike proglašena je vanredna situacija. U skladu s tim, doneta je i odluka da osnovne i srednje škole ne rade ove sedmice, kako bi se došlo do uštede energije, čija potrošnja je, zbog velikih hladnoća, na rekordnom nivou.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.