Jedinstveni bor iz Afrike raste samo u Leskovcu i ni na jednom drugom mestu u Srbiji

Izvor: juGmedia, 24.Jul.2016, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstveni bor iz Afrike raste samo u Leskovcu i ni na jednom drugom mestu u Srbiji

LESKOVAC – Dva ćubasta bora visoka po 17 metara koja prave hladovinu ispred dvorišta leskovčanina Mirka Ljubenovića pravo su blago za botaničare jer ovih četinara, poreklom iz Južnoafričke Republike, nema više nigde u Srbiji.

Po tome je Ulicu Solunskih ratnika u Leskovcu učinio jedinstvenom i vrednom posebne pažnje jer samo na ovom mestu možete videti čarobno meke iglice bora koji se dosta razlikuje od vrsta koje rastu kod nas.

Te dve >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << sadnice sam dobio na poklon u Ambasadi Južnoafričke Republike u Beogradu pre 30 godina. Samo da znate da oni još uvek rastu. Zaista ih nema ni na jednom drugom mestu u Srbiji, sem nekolicine u dvorištu same ambasade. Dolazili su ljudi, uzimali seme, pokušali da ih „zapate“, ali nikom nije uspelo„, kaže nam Mirko.

On ističe da nikada nije tražio posebnu zaštitu za ova dva stabla, kao i da nije razmišljao o tome na taj način da u svom dvorištu poseduje jedinstvene primerke jedne biljne vrste.

Ova dva bora posebna su atrakcija za decu iz komšiluka koji skupljaju njegove neobične šišarke i od njih pred novu godinu prave ukrase za jelku.

Iz Afrike ili Meksika, svakako je pravo bogatstvo

Diplomirani inženjer hotikulture Nada Stojanović Gojković tvrdi da je zapravo reč o boru poreklom iz Gvatemale i Meksika.

Ovaj bor je raritet ,zove se Pinus ayacahuite, rod Strobus,  podsekcija Strobi. U narodu se zove meksički beli bor. Ovi primerci su izvanredni i vrlo ,vrlo zdravi jer kod borova je retkost da imaju zdrave i sačuvane donje spratove krošnje„, objašnjava ona.

Dragan Marinković
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.