Izložba Bor - 20. vek u Artgetu

Izvor: B92, 19.Jun.2013, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Bor - 20. vek" u Artgetu

Izložba "Bor - 20. vek. Kolekcija Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor" biće otvorena 21. juna u 20 sati u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda, najavio je danas KCB.

Na izložbi će biti predstavljena fotografska arhiva sastavljena iz kolekcija negativa Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB Bor), privatne kolekcije negativa Miroslava Radulovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i privatne kolekcije negativa i fotografija Ljubomira Markova.

Ono što ih objedinjuje jeste da su svi autori tih fotografija bili fotografi lista RTB-a Bor - "Kolektiv", koji izlazi od 1947. Posetioci će imati priliku da vide fotografije Djura Kolovratara, Dragoljuba Mitića, Bajrama Salijevića i Ljubomira Markova.

Arhiva sadrži i fotografije iz kolekcije negativa Francuskog društva Borskih rudnika na staklenim pločama iz perioda 1903-1945. Fotograf je nepoznat, a kolekciju je sačuvao i Zavičajnom odeljenju dao Ljubomir Markov.

Kustosi izložbe Andrej Filev i Luka Knežević-Strika prvi put će javnosti predstaviti izbor fotografija iz bogatog arhiva Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke u Boru, čiji je kustos Dragan Stojmenović.

Našavši se pred 1.300 fotodokumenata ovog arhiva, sebi su postavili zadatak da shvate koje fotografije predstavljaju ritam grada koji deli sudbinu mnogih tipskih (rudarskih) gradova na ovom tlu od Kraljevine Jugoslavije do sadašnje Republike Srbije.

"Teško je bilo ne osetiti Bor kao simbol društava koja su nastajala i nestajala u tom periodu, a priča koju vam pričamo je i lokalna i globalna", objasnili su kustosi.

Izložba, koja će biti otvorena do 17. jula, samo je deo bogate kolekcije borskog foto-arhiva nastalog iz pokušaja da se sačuva, katalogizuje i digitalizuje neprocenjiva istorija Bora, rudarskog grada, njegovih stanovnika, prolaznika i putnika namernika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.