Irena Živković: VLAST JE UKINULA IZBORE ZA SAVETE MESNIH ZAJEDICA. IDEMO PRED USTAVNI SUD!

Izvor: TimockeVesti.net, 20.Jan.2024, 06:02

Irena Živković: VLAST JE UKINULA IZBORE ZA SAVETE MESNIH ZAJEDICA. IDEMO PRED USTAVNI SUD!

Bor, 20. januar – Možda zato što nema dovoljno mehanizama da „naseli“ stanovništvo, kao što su uradili da bi pokrali lokalne i republičke izbore, naša gradska vlast pribegava drugim načinima sprečavanja građana da izraze svoju slobodnu volju, koja je uostalom i nosilac suvereniteta.
Jedan od načina je to što već mesecima odbijaju zahtev građana Bora da se sprovede referendum na kome bi sami Borani odlučili da li je prioritet za grad akva park ili nova bolnica. A drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << je to što su bukvalno ukinuli i izbore za savete mesnih zajednica.
Saveti mesnih zajednica su već godinama van mandata i kao takvi rade finansijske izveštaje i finansijske planove, ali se i koriste onda kada je potrebno: da daju saglasnost na odluke koje donosi grad u raznim delatnostima ili primera radi za izveštaje u kojima se kaže „saveti seoskih mesnih zajednica dogovorili su sa Zijinom oko radova, oko preseljenja…“.
Statutom grada Bora, u članu 108, je određeno da mandat savetima mesnih zajednica traje četiri godine. Gradska vlast ovim ne krši samo Statut grada nego i Ustav ukidajući Ustavom garantovano pravo građanina da bira i bude biran.
Da li je ukinuto pravo da građani biraju predsednika države ili predsednika saveta mesne zajednice, to je u ustavno pravnom smislu potpuno isto.
Da li je sledeći korak da se prosto ni odbornici ni sam gradonačelnik više ne biraju na izborima jer ovaj sasvim odgovara, a raspisaćemo izbore ako mi budemo mislili da ima potrebe?
I sam zamenik gradonačelnika, gospodin Janošević, najavio je izbore za savete mesnih zajednica za septembar 2022. I tada smo rekli da mu ne treba verovati jer je već prevario svoje birače ušavši nakon izbora u SNS, za šta se kleo da neće nikad.
Izbore za savete mesnih zajednica, po Statutu grada, raspisuje predsednik Skupštine grada.
Dakle, gospodine Žikiću, dajemo Vam rok da do sledeće sednice Skupštine grada uradite nešto po ovom pitanju. U protivnom, moraćemo pravo građana Bora da branimo na Ustavnom sudu.
Irena Živković, odbornik grada Bora i predsednik SSP Bor
Tekstovi koji su objavljeni na ovom sajtu u rubici MOJ STAV su isključivo lično mišljenje autora teksta, ali se ni na koji način ne mogu podvesti pod govor mržnje i ne odražavaju nužno stavove redakcije.




Članak Irena Živković: VLAST JE UKINULA IZBORE ZA SAVETE MESNIH ZAJEDICA. IDEMO PRED USTAVNI SUD! se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.