Izvor: MC Bor, 06.Jul.2012, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb skuplji za 50 odsto

Bor, 6. jul
Hleb bi od jeseni mogao da poskupi i do 50 odsto ukoliko cena pšenice nastavi da raste, kaže predsednik Unije pekara Zoran Pralica, prenosi Novi magazin.
Kilogram pšenice je juče na Produktnoj berzi u Novom Sadu koštao 22,5 dinara, ali sve ukazuje da se neće na tome zaustaviti.
„Velike su naznake da bi cena pšenice do kraja žetve mogla da bude i do 30 dinara po kilogramu. Ako se to desi, sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << je da će doći i do poskupljenja hleba“, kaže Pralica za list Danas.
On podseća da vekna hleba trenutno košta od 40 do 45 dinara, što je kalkulacija napravljena na osnovu cene pšenice koja je prošle godine bila 18, pa i 17,5 dinara po kilogramu i dodaje da je sada, osim pšenice, poskupelo i gorivo a da je dinar pao.
Trenutna cene pšenice u jeku žetve je 22,5 dinara.
Žarko Galetin iz Produktne berze tvrdi da su kupci vrlo rezervisani zasad i da je sasvim realno očekivati bolju cenu do kraja žetve.
„Konačna cena znaće se tek krajem jula, ali tržište se sada prilično uzdrmalo, naročito kada se zna da je zbog suše u mnogim zemljama prinos manji od očekivanog. Amerikanci i Rusi su, na primer, ove godine takođe podbacili što se tiče roda pšenice, tako da je došlo do neočekivanog rasta cene na svetskim berzama“, navodi Galetin.
On ističe da je realno očekivati poskupljenje hleba, ali da nije siguran kojim bi to tokom išlo. „Zavisi dosta toga i od robnih rezervi, da li će biti odlučeno da se otkupi deo roda, ali i u tom slučaju država ne može da spušta cene ispod tržišne“.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.