Gradnja topionice u Boru od 2010.

Izvor: B92, Beta, 01.Avg.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja topionice u Boru od 2010.

Beograd -- Investiranje i instaliranje opreme za novu topionicu u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor trebalo bi da započne početkom 2010. godine.

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić kaže da bi prema preliminarnoj studiji nova topionica, vredna oko 130 miliona dolara, trebalo da bude izgrađena prema tehologiji oto-kumpu (Outokumpu).

"Očekuje da će do kraja godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti pripremljeno sve za ulaganje u novu topionicu, odnosno da će biti završena studija opravdanosti i izabrana tehnologija", kazao je Ćirić i dodao da će za novu topionicu RTB uzeti robni kredit za koji će garantovati Vlada Srbije.

Državni sekretar je kazao da privatizacija RTB u ovom trenutku ne može da se realizuje po uslovima za koje država smatra da su važni za takvu stratešku kompaniju. "Zbog toga će država pomoći kroz garancije za ulaganje za izgradnju nove topionice i ulaganja u rudarsku delatnost", istakao je Ćirić.

Poslovanje RTB, naveo je, biće racionalizovano spajanjem četiri preduzeća u jedno, biće rešen problem državnih poverilaca, a kroz pregovore će biti rešen problem dugova komercijalnim poveriocima čija su potraživanja oko 100 miliona dolara.

Privatizacija RTB Bor na tri tendera nije bila uspešna. Poslednji tender, raspisan u martu 2009. godine nije uspeo pošto je jedini ponuđač, austrijski Atek umesto obavezujuće ponude dostavio pismo o namerama. Nakon prva dva tenderu kupoprodajni ugovori su raskidani jer kupci nisu u predviđenom roku isplatili ugovorenu cenu.

Atek je pobedio na drugom tenderu za RTB, ponudivši cenu od 466 miliona dolara, a na prvom tenderu pobednik je bio rumunski Kuprom, koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.