Gajenje ćuraka

Izvor: MC Bor, 26.Okt.2019, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajenje ćuraka

Bor, Zaječar, Knjaževac, Negotin, 25.10.2019. AgroINFO, Ivanka Vidojković dipl.ing.stočarstva PSSS Zaječar Agroznanje doo Zaječar
            Ćurke mogu da se gaje  ekstenzivno, intenzivno i poluintenzivno. Ekstenzivni način gajenja ćuraka danas je skoro napušten. Intenzivno gajenje podrazumeva potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << kontrolisane uslove smeštaja, ishrane i preventivne zdravstvene zaštite.
            Kritičan period kod uzgoja ćurki su prvi dani života. Ćurići su osetljiviji od podmlatka druge živine do  starosti od oko 2 meseca. U prvim danima života ćurići su jako osetljivi na temperaturna kolebanja, promaju, vlagu, prenaseljenost. U prvim danima treba ih „učiti“ da piju i jedu i zbog svega toga pomoć i nadzor čoveka su neophodni. Ćurići dobro razlikuju boje, zato je dobro u hranilice staviti izdrobljena zrna crvenog kukuruza da bi ih jaka boja privukla na uzimanje hrane. Hranilice i pojilice moraju biti dobro osvetljene.
            Za smeštaj ćuraka neophodno je obezbediti dovoljno podnog prostora, prostora na hranilicama i pojilicama. Do četvrte nedelje života može se smestiti 12 ćurića na 1 m2. U nastavku tova u intenzivnom uzgoju može doći maksimalno 34 kg žive mase po kvadratu, a u ekstenzivnom i poluintenzivnom 25 kg. U prenaseljenim objektima slabiji su prirasti, pojavljuje se kanibalizam, gubici su povećani. Za prostirku se koristi piljevina mekog drveta, slama ili neki drugi materijal koji dobro upija vlagu.  Temperatura u prvoj nedelji života treba da je 35-38 C. Od druge nedelje života temperatura se postepeno smanjuje za oko 30C nedeljno, do vrednosti od 200do 210C.
             U ishrani ćurki koristi se peletirana hrana, s tim da je veličina peleta i sadržaj hranjivih materija prilagođen uzrastu. U prvim danima neophodna je ishrana visoko kvalitetnom hranom. U ishrani se koristi 4 do 5 smeša različitog sadržaja hranjivih materija. U prve 4 nedelje u ishrani ćurki koriste se smeše sa 28% proteina, sedeće 4 nedelje koriste se smeše sa 24% proteina, zatim se prelazi na smeše sa 20%, a od 14. nedelje do kraja tova koriste se smeše sa 16% proteina. Dužina tova i utrošak hrane su različiti, što zavisi od željene telesne mase na kraju tova i načina gajenja.
Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO – sezona 2.“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.