Ekološki protest: Tražimo da sirena za vazdušnu opasnost svira po početku prekomerne koncentracije štetnih materija

Izvor: MC Bor, 15.Okt.2019, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološki protest: Tražimo da sirena za vazdušnu opasnost svira po početku prekomerne koncentracije štetnih materija

Bor, 15.10.2019.
“Marš kroz institucije” koji je počeo u 13 časova ispred generalne direkcije Zijin Bor Copper, pored zgrade grada Bora i završen na platou ispred Doma kulture, gde su se priključili okupljenim građanima trećeg eko protesta u Boru i nakon obraćanja prisutnima otišli do Topioničke kapije.
Marš je imao tri stajališta gde su predati >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << pisani zahteve u cilju sprečavanja daljih zagađenja vazduha u Boru, oročene na 10 radnih dana:
Direkcija – kompanija Zijin Bor Copper Компанија-ЗиЈин-Копер-Бор

Zgrada grada Bora – gradonačelnika, predsednika skupštine grada (preko njega i svim odbornicima), PU Bor Sektor za vanredne situacije Градска-управа-града-Бора


Borski upravni okrug – načelnik okruga, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike
Na pomenutim lokacijama su govornici čitali zahteve poimence za svaku instituciju koju se obilazi. Борски-округ

Министарству-за-заштиту-животне-средине

Министарству-рударства-и-енергетике

“Danas smo ovde da im pokažemo da nas ima i tražimo da Gradska uprava hitno donese kratkoročni plan jer bez njega resorno ministarstvo i republičke inspekcije ne mogu da reaguju na alarmantno zagađenje u Boru, da nadležni, koji su po zakonu bili dužni da ovaj plan donesu, preuzmu odgovornost”, istakla je Katarina Vasković podsetivši okupljene da je Bor suočen sa konstantnim prekomernim zagađenjem još od januara, koje zadnjih meseci beleži koncentracije sumpor dioksida više od 2.000 mikrograma umesto dozvoljenih 350.
“Zahtevamo i da preko svih medija u Boru nadležni svakodnevno obaveštavaju građane o količini zagađenja, navodeći tačna imena štetnih materija i tačna merenja gradskih mernih stanica, da preko svih medija nadležni angažuju lekare koji će građanima objasniti trenutne i naredne posledice prekomernog zagađenja. Tražimo da sirena za vazdušnu opasnost svira po početku i završetku vazdušne opasnosti – prekomerne koncentracije štetnih materija, kao i da po donošenju Kratkoročnog akcionog plana Ministarstvo izda naloge republičkoj inspekciji da reaguje u skladu sa Zakonom Republike Srbije”, istakla je Katarina Vasković i dodala da ovim institucijama daju rok od 10 dana da ispune zahteve građana Bora.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.