Izvor: TimockeVesti.net, 29.Nov.2022, 08:02

Ekološke (ne)istine: MERNE STANICE NADKRIVENE ARSENOM

Bor, 29. novembar – Kada se na poslednjoj sednici Skupštine grada Bora raspravljalo o predlozima odluka o izradi Plana zaštite životne sredine i uprvljanja otpadom narednih deset godina, čule su se mnoge primedbe i predlozi. Plodna diskusija o ovoj životnoj temi zavredila je pažnju najviše zahvaljujući odbornicima Draganu Markoviću, Aleksandru Kuliću, dr Predragu Balaševiću, Ani Bosioković, Ireni Živković, Ljubiši Marinkoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << /> Gradonačelnik Milikić, na drugoj strani, pokušao je da kritičke tonove ublaži informacijom da se planira nabavka čak 168 umesto sadašnjih desetak mernih stanica i da je Institut za rudarstvo i metalurgiju već uradio predlog kontrole kvaliteta vazduha, vode i zemljišta.
Opozicioni odbornici su, opet, iznosili frapatne podatke iz Studije Instituta „Batut“ o uticaju zatrovanog vazduha na zdravlje ljudi u Boru i okolini i podsetili na godišnje podatke državne Agencije za zaštitu životzne sredine. Odbornik Kulić je posebno apostrofirao enormna, po zdarvlje naroda, opasna prekoračenja arsena.
Još se naglasilo: Šta vrede merne stanice kad te „cifre“ ogromnoj većini građana ne znače baš ništa. Malo ko ih razume, posebno što javnost o zagađenjima nije kvalitetno infromisana. Najbitnije je da se preduzimaju mere za drastično smanjenje zagađenja i da se poštuju zakoni. I da se zagađivači rigoroznije kažnjvaju. Bor je pred puštanjem u rad modernizovane topionice bakra čiji su kapacitedti dva i po puta veći od dosadšnjih – da li će, samim tim, životna sredina biti ugroženija? I kad je upravljanje otpadom moramo više učiniti i videti šta je sa regionalnom deponijom u Halovu koja se danas i ne spominje.
Nama se učinilo da je opaska jednog od opozicionih odbornika izuzetno značajna ne samo kada je reč o ovoj ekološkoj temi. I ranije su podnošene prijave nadležnim institucijama protiv funkcionera u vlasti zbog nepoštovanja zakona, ali se gotovo ništa ne procesuira. Irena Živković je čak napomenula – „ne samo da se ne preduzimju zkonske radnje, nego nismo ni obvešteni iz koji se razloga ćuti ili zašto su naši navodi odbačeni„.
I, eto, belaja i – bruke. Sudovi se, izgleda, neusuđuju da dodirnu, to jest procesuiraju prijave protiv političkih i ostalih moćnika. Bilo lokalnih ili onih iznad njih. Čemu onda takvo ponašanje i odakle tolika hrabrost bilo kome da se pravi slabovid kod očiglednih propusta u, ovom slučaju, u oblasti zaštite životne sredine.
Kad se ovako nešto javno kaže i konstatuje na najvišem lokalnom skupu, i to ne prvi put, onda i nije čudno što je zabušuren (čitaj skriven) slučaj direktora pod uticajem alkohola i njegove saobraćajke.
Nego, da ne zborvimo: enormne „naslage“ arsena, kakve su u Boru i okolini, „progutaaće“, apsolutno je jasno, i najmoćnije kapacitete svih mernih stanica, pa i ovih oko 200 planiranih. Naravno, ako se ne preduzmu i ostale preko potrebne mere, među kojima je i sudsko procesuiranje po prijavama građna.
Članak Ekološke (ne)istine: MERNE STANICE NADKRIVENE ARSENOM se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.