EKSPONATI NESTALI ( ili OTETI )  IZ PARKA-MUZEJA

Izvor: MC Bor, 01.Avg.2011, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSPONATI NESTALI ( ili OTETI ) IZ PARKA-MUZEJA

Bor, 1.avgust
Pet eksponata je minulog vikenda odneto iz jedinog u Srbiji, borskog Parka-muzeja rudarstva i metalurgije Autor: M.C.
Foto: D. Popaz
Glavna ulica u Boru, od ulaska u grad iz pravca Brestovačke banje, postaje, iz dana u dan, mesto za muzejske eksponate starih rudarskih i metalurških mašina i vozila koji su do proteklog vikenda krasili jedinstvenu u zemlji postavku u centralnom gradskom parku. Sem >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << ogromnog američkog bagera „euklid“ koji je iz parka-muzeja ukolnjen pre deset dana, sada su još četiri rudarske mašine odnete  i postavljaju se u središnjem cvećnjaku  duž ulice od  Doma zdravlja do starog centra grada.
-Zaprepšćeni smo i u neverici. Radnici iz RTB-a odnosili su mašine i rudarske vagone-ekponate nikog ne pitajući. Rekli su jedino da im je to naredba preptostavljenih u kombinatu bakra - kaže Dušan Kabić, kustos Muzeja.
Iz RTB-a su ranije saopštili da uređuju grad po idejnim projektima kompetenetne firme iz Beograda i da im je cilj da grad bakra dobije nekadašnji sjaj i izgled kakav priliči evropskim gradovima. Zato se poslednja dva meseca kreče i farbaju fasade, gradi se četvrti kružni tok na malom prostoru, podižu spomenici, dograđuju napušteni objekti, uređuje plato ispred Doma kulture. Sve se to gradi i „šminka“ parama RTB – a i opštinskih javnih opreduzeća. I opština izdvaja novac. Uskoro će se krenuti sa sređivanjem seoskih naselja i izgradnjom puteva.
Danas je povodom „ otimanja eksponata „ najhitnije zakazana vanredna sednica Upravnog odbora Muzeja rudarstva i metalurgije kojoj prisustvuje i Darko Mihajlović, član Opštinskog veća zadužen za informisanje i kulturu.

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUZEJSKI EKSOPONATI U „ZELENOM BULEVARU“

Izvor: MC Bor, 02.Avg.2011, 16:40

Bor, 2.avgust. Okom kamere Foto: D.Popaz. Nije trebalo puno vremena pa da eksponati iz gradskog parka-muzeja nađu mesto na zelenim površinama glavne ulice „Zeleni bulevar“ i u neposrednoj blizini. Radovi još traju, tako da ćemo za dan, dva dobiti novu ulicu, novi muzej i novi park-muzej. Biće...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.