EKOLOŠKA KATASTROFA U BORU I OKOLINI

Izvor: MC Bor, 25.Maj.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKOLOŠKA KATASTROFA U BORU I OKOLINI

Bor, 25. maj
Ne­će sa­mo Jo­vi­ca Ni­ko­lić, pče­lar iz Kri­ve­lja kod Bo­ra, do­bi­ti na­dok­na­du za za­tro­va­ne pče­li­nja­ke i umo­re­ne pče­le, ne­go će op­štin­ska ko­mi­si­ja pro­ce­ni­ti šte­tu od to­pi­o­nič­kih ga­so­va i u voć­nja­ci­ma i na use­vi­ma u osta­lim do­ma­ćin­stvi­ma
Autor:  B.F.-S.M
– Ne­će­mo >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << od­u­sta­ti od zah­te­va da se sva­ki udar to­pi­o­nič­kih ga­so­va po­šte­no pla­ti, jer nam je sve­ga do­sta. Ne­ma te na­dok­na­de ko­jom će se pla­ti­ti sva­ko­dnev­no udi­sa­nje otrov­nog va­zdu­ha. Na pi­ja­ci ne mo­že­mo da pro­da­mo pro­iz­vo­de, jer se ni­ko ne usu­đu­je da ku­pi na­še mle­ko, vo­će i po­vr­će. To je za nor­ma­lan svet ne­vi­đe­na tra­ge­di­ja – ka­že Jo­vi­ca Ni­ko­lić, i do­da­je da to što je dr­ža­va otvo­ri­la mer­nu sta­ni­cu u ata­ru Bre­zo­ni­ka ni­šta ne zna­či ako za­ta­ji ljud­ski fak­tor u To­pi­o­ni­ci ba­kra ili ru­ža ve­tro­va do­ne­se po­mor na nji­ve, objavila je današnja 'Pravda'.
Pred­sed­nik sa­ve­ta me­sne za­jed­ni­ce No­vi­ca Žur­kić sma­tra da će iz­grad­nja no­ve to­pi­o­ni­ce ba­kra de­li­mič­no re­ši­ti pro­blem.
– Tek za tri go­di­ne, ka­da će, na­vod­no, bi­ti sa­gra­đe­ni no­vi po­go­ni, mo­ći će­mo lak­še da di­še­mo. Do ta­da će­mo tr­pe­ti šte­te, je­sti za­tro­va­nu hra­nu i na­ru­ša­va­ti svo­je zdra­vlje. U mi­ni­star­stvi­ma za eko­lo­gi­ju i eko­no­mi­ju kao da ne ma­re za na­še mu­ke, a sve od­lič­no zna­ju. Do­ći će­mo sa ko­šni­ca­ma, sa vo­ćem i le­ti­nom pred ge­ne­ral­nu di­rek­ci­ju RTB, i ne­će­mo od­la­zi­ti dok ne za­u­sta­ve sta­ru to­pi­o­ni­cu. Ko zna šta se sve, zbog pa­ra, ta­mo to­pi – ka­že Žur­kić, dok Bo­ban To­do­ro­vić, di­rek­tor To­pi­o­ni­ce, na sve op­tu­žbe sle­že ra­me­ni­ma i obe­ća­va da će šte­ta bi­ti na­dok­na­đe­na.
U me­đu­vre­me­nu, to­pi­o­nič­ki dim i da­lje se­je otro­ve po Bo­ru i oko­li­ni. Na­rod u gra­du je iz­be­zu­mljen, jer obla­ci sum­por-di­ok­si­da sa te­škim me­ta­li­ma sva­ko­dnev­no do­la­ze u ta­la­si­ma.
Da­nas pče­le, su­tra lju­di
Eko­log Ni­ko­la Or­tin­ski upo­zo­ra­va da ob­ja­šnje­nja ko­ja su se ču­la iz RTB Bor, da pro­iz­vod­nja ne mo­že da sta­ne i po­red eko­lo­škog za­ga­đe­nja u ovom gra­du, de­lu­ju ne sa­mo neo­zbilj­no, već i ci­nič­no.
– Pro­iz­vod­nja ne mo­že da sta­ne, ali mo­gu ljud­ski ži­vo­ti, jer sa­da su žr­tve bi­le pče­le, a su­tra će lju­di. Da li se iko za­pi­tao ka­ko sva­ko­dnev­no udi­sa­nje is­pa­re­nja, te­ških me­ta­la i ko zna če­ga, uti­če na sta­nov­ni­ke Pan­če­va, Bo­ra ili dru­gih in­du­strij­skih gra­do­va u Sr­bi­ji. Još tr­pi­mo po­sle­di­ce NA­TO bom­bar­do­va­nja, ka­da smo otro­va­ni osi­ro­ma­še­nim ura­ni­ju­mom, a tru­di­mo se iz da­na u dan da i sa­mi do­pri­ne­se­mo sop­stve­nom tro­va­nju. Svi će sa­da da sko­če u za­šti­tu pče­la otro­va­nih is­pa­re­nji­ma i di­mom, što i je­ste za sva­ku osu­du, ali šta će­mo sa lju­di­ma i de­com, ko­ja se ta­ko­đe tru­ju sva­kog da­na po ma­lo? – pi­ta Or­tin­ski.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.