Izvor: Glas javnosti, 09.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve nove kompanije u trci za RTB

BEOGRAD - Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da su interesovanje za učešće na tenderu za Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ iskazale jedna od najvećih svetskih multinacionalnih kompanija i jedna nova ruska firma. Dinkić nije mogao da navede imena te dve kompanije, ali je precizirao da dosad nisu učestvovale na tenderima za RTB i da će Rusi nastupiti u konzorcijumu sa Grcima. „Novi tender za RTB raspisan je u julu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dosad je neformalno izražen interes više kompanija nego na prethodna dva. To znači da će novi model privatizacije u trećem pokušaju dati dobar rezultat“, ocenio je on.

Dinkić je dodao da je RTB sada atraktivan zato što će kupac preuzeti samo komercijalne obaveze kompanije, a državni dug će biti pretvoren u kapital. „Biće formirano novo preduzeće i pobediće onaj ko ponudi veće investicije i to potkrepi bankarskim garancijama“, rekao je on.

Država će u zajedničkom preduzeću, istakao je, biti suvlasnik, ali će RTB-om upravljati strateški investitor. Pregovorima će biti određeno da se državi kroz pet ili 10 godina omogući da svoj deo proda, naveo je Dinkić. Prema njegovim rečima, ideja je da se cena koju će država dobiti za RTB ne postigne odmah, već kasnije kada se podigne vrednost kompanije. On je dodao i da prethodni pobednici tendera, „Kuprom“ i „Atek“ neće moći da se kvalifikuju, prenosi Beta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.