Drugi pišu: BANJA U KOJOJ SU BORAVILI I TURCI I DVE SRPSKE DINASTIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 08.Jul.2023, 05:01

Drugi pišu: BANJA U KOJOJ SU BORAVILI I TURCI I DVE SRPSKE DINASTIJE

U Brestovačkoj banji voda je korišćena još u rimsko doba, početak razvoja desio se u tursko doba, na vrhuncu slave bila je kada je u nju došao knez Miloš Obrenović, a knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao letnjikovac po ugledu na evropske letnjikovce.

Brestovačka banja nalazi se na deset kilometara od grada Bor i šest od Borskog jezera. Prvi koji je dao vodu banje na analizu bio je Knez Miloš Obrenović. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Bilo je to 1834. i 1835. Dve godine kasnije, tačnije 1837. godine, ovde je podigao svoj konak čiji oblik nije promenjen ni do današnjih dana i u njemu se nalazi muzej Konak kneza Miloša.
Letnjikovac kneza Aleksandra Karađorđevića Danas se u Konaku kneza Miloša mogu videti eksponati iz 19. veka. U četiri sobe muzeja smešteni su delovi nameštaja, garderoba, uniforme, predmeti za svakodnevnu upotrebu ali i portret kneza Miloša sa fesom na glavi i medaljonom na kojem je slika sultana.
Preko puta Konaka kneza Miloša nalazi se Hamam. Hamam ima obeležja turske arhitekture, mala je građevina sa kvadratnom osnovom i poluloptastim kubetom. Spolja, na uglovima su pilastri koji fasadu dele na dva dela. Na jugu je ulaz u hamam, na severu prozor. Unutra je bazen do kojeg se dolazi kamenim stepenicama. Hamam je koristio i knez Miloš.
Hamam Letnjikovac kneza Aleksandra podignut je 1856. godine. Objekat je pravougaonog oblika sa prizemljem izgrađenim od kamena, a sprat od cigala. Kada se uđe u objekat nailazi se na hol, tu su i dve prostorije a ne mogu da se ne primete monumentalne stepenice koje vode na sprat na kojem se nalazi salon sa balkonom i četiri sobe za spavanje.
Brestovačka Banja je doživela takav procvat da je od 1872. godine u ovom lečilištu bio stalan lekar. Danas je daleko od te svoje slavne prošlosti ali u Brestovačku banju ljudi i dalje dolaze jer banja ima deset izvora i to za kupanje, pijenje i umivanje. Voda pomaže za lečenje živaca, bubrega, očiju, reumatskih bolesti…
Izvor: Politika
Članak Drugi pišu: BANJA U KOJOJ SU BORAVILI I TURCI I DVE SRPSKE DINASTIJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.