Izvor: RTS, 05.Avg.2021, 19:36

Druga velika seoba Velikog Krivelja, kad se celo selo iseli zbog rudnika

Površinski kopovi Veliki Krivelj, Novo Cerovo, borska "Jama" i kamenolom stegli su obruč oko Velikog Krivelja. Ekspanzijom stogodišnjeg rudarenja umnožavali su se loši uticaji na životno okruženje sela sa više od hiljadu stanovnika i 400 kuća. Meštani, država i kineski partneri, Ziđin, saglasni su da je iseljavanje celog mesta – jedino rešenje.
Nekim meštanima Velikog Krivelja neće biti prvi put da se sele. Kako je napredovalo rudarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na površinskom kopu Veliki Krivelj, od te 1979. godine, tako su nestajale, jedna po jedna, kuće i cela domaćinstva u ovom selu.

"Ovaj deo sela se već jednom izmestio i moja porodica je odavde preseljena, ne tako daleko na teritoriju naselja Banjica Krivelj", rekao je Dalibor Stanković.
"Imam 71 godinu, ovde sam se rodio, ovde sam živeo, preselio sam se odavde pre jedno pet-šest godina i sad čekam drugo preseljenje", istakao je Ljubiša Ćosić.
Selidba najteže pada starima, iako im je rudnik u dvorištu, a hrana i voda prekriveni rudničkom prašinom.
"Mi imamo tri domaćinstva, ako budu preselili ceo Krivelj, tri domaćinstva, tako da je veoma teško da se to odluči", navela je Mirjana Anđelović.
U početnoj fazi razgovora zna se da će postojati tri modela za iseljavanje. Pojedinačno svako domaćinstvo, celo selo na drugo mesto ili pravična isplata.
"Zajedno sa meštanima, zajedno sa strateškim partnerom, ja očekujem da u narednih mesec dana napravimo tačan plan i novac koji je potreban da bismo to uradili, ja zaista mislim da nema razloga da već na jesen ne krenemo sa tim procesom", rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. 
"Država je zauzela jedan stav, a to je stav da mora da se preseli celo selo uz sve uslove i poštovanje životne sredine", naveo je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.
Meštani Velikog Krivelja uputili su resornom ministarstvu zahtev da ovo preseljenje bude u skladu sa rudničkim kartama overenih rezervi, kako se za pola veka ne bi ponovo selili.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpsko selo se izmešta zbog rudnika, ali nekim meštanima to čak i neće biti prvi put

Izvor: B92, 06.Avg.2021, 18:09

Površinski kopovi Veliki Krivelj, Novo Cerovo, borska "Jama" i kamenolom stegli su obruč oko Velikog Krivelja...Ekspanzijom stogodišnjeg rudarenja umnožavali su se loši uticaji na životno okruženje sela sa više od hiljadu stanovnika i 400 kuća. Meštani, država i kineski partneri, Ziđin, saglasni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.