Donacija školi „Vidovdan“ – Senzorna soba

Izvor: MC Bor, 29.Okt.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija školi „Vidovdan“ – Senzorna soba

Bor, 29. oktobar 2015.
Donator senzorne sobe –gospođa Susie Ambrose, iz Londona, Velika Britanija, rodena u Beogradu
u Srpsko-jevrejskoj porodici. Gospođa Ambros је ugledna ličnost u međunarodnim krugovima, poznata ро svom naučnom i humanitarnom radu. Zahvaljujući ličnom poznanstvu sa majkom učenika naše škole odlučila se da na inicijativu direktorice >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Sonje Savić i koleginice Nataše Rakić donira sezornu sobu našoj školi.
Senzorna soba – prostorjja, u kojoj se odvija terapija dece sa probiemima i poteškoćama u organizaciji čula, održavanju pažnje, sa izmenjenim ponašanjem. Senzorna soba se sastoji od razlicitih elemenata koji potpomažu stimulaciju čula sluha, vida, dodira i miгisa. Ona predstavlja mesto gde osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da istraže i razviju svoje senzorne veštine, ali i relaksiraju se, oslobode stresa i napetosti. Sobe imaju mekani pod i zidove, strunjače i jastuke а sve sa cjljem stvaranja sigurnog okruženja u kome se dete ne može povrediti. Stvara se bezbedna atmosfera koja detetu ili odraslom pacijentu pruža osećaj sigurnosti i daje mu mogućnost istraživanja same sobe kao i svojih sposobnosti i ograničenja. Elementi mogu biti različiti.
Terapija u senzornim sobama је vid terapije kojj se sve češće koristi u brojnim ustanovama za decu ometenu u razvoju. Uz pomoć posebno osmišljenih elemenata, obućenja terapeuti mogu dozirati stimuluše za svako čulo u skladu sa potrebama korisnika.
Treba istaci da nije reč о metodu lečenja, već metodu koji treba da stimulacijom čula omogući deci i odraslima sa poremećajem senzorne integracije da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans.
Share

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.