Đaci imaju časove u hladnim učionicama

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci imaju časove u hladnim učionicama

BOR - Tehnička škola, Gimnazija, Elektrotehnička škola, Ekonomska škola, veliki broj višespratnica, Institut za rudarstvo i metalurgiju, Industrijska zona „Osmi kilometar”, samo su neki od delova Bora koji nemaju grejanje. Iako je 97 odsto grada sa 45.000 stanovnika povezano na sistem centralnog grejanja, vrelovodi često pucaju, pa su stanovi hladni. Nabavka goriva je neizvesna, jer su računi „Toplane” blokirani zbog dugova, a nema ni dovoljno radnika za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << popravljanje kvarova.

I pored niske jutarnje temperature, juče nije bilo grejanja u četiri škole, pa su đaci na časovima sedeli u jaknama. Neizvesna grejna sezona je i u Sportskom centru gde trenira stotine sportista, i gde je nemoguće zagrejati sale i olimpijski bazen. Tamo gde grejanja ima, radijatori su uglavnom mlaki. Ova sumorna slika je donekle očekivana, jer je rukovodstvo „Toplane”, izabrano pre nekoliko meseci, najavilo probleme uzrokovanim neblagovremenim remontima kotlova i izmenjivača, a problem predstavlja i manjak radnika na terenu.

U „Toplifikaciji” ovog preduzeća ne stižu da otklone sve kvarove jer je prethodne tri, četiri godine zaposleno stotinak ljudi, ali je to urađeno po partijskoj liniji i uglavnom na kancelarijskim poslovima, dok je odeljenje „Toplifikacije” ostalo sa manjkom radnika.

- Za samo mesec dana imali smo više od 60 popravki. Varioci i bravari su radili i po tri smene, pa su nakon toga zbog premora morali na bolovanje. Kako bismo sve završili bili smo primorani da angažujemo varioce iz „FOD-a” - kažu u „Toplifikaciji”. Pored toga, grejanje je neizvesno i zbog blokade računa „Toplane”, a dug se meri desetinama miliona dinara. Prema rečima čelnika „Toplane”, na zalihama oko 600 tona uglja, što je dovoljno za najviše četiri dana grejanja.

Građani, pogotovo oni koji su tokom cele godine redovno izmirivali račun za grejanje, koji iznosi 40 dinara po kvadratnom metru, sve su ogorčeniji što se ništa nije preduzelo kako bi im radijatori u stanovima bili topli. Milan Nedeljković živi u 4. Mesnoj zajednici i već dve godine koristi peć na čvrsta goriva, ali plaća i grejanje.

- Od „Toplane” nema nikakve vajde jer se svake godine dogrevamo pomoću peći na drva. Ponižavajuće je to što u 21. veku svaki dan moram da iz podruma liftom nosim ogrev - kaže Nedeljković. Predsednik Skupštine asocijacije potrošača Srbije Zoran Andrejić smatra da je opštinska vlast nezainteresovana da reši problem.

- Imamo predlog nemačke vladine organizacije GTZ, koja pomaže opštinama u tranziciji, da se problem toplifikacije reši, u čemu bi opština učestvovala sa 20 odsto novca. Nažalost, i pored naših sugestija, nije se mrdnulo sa mrtve tačke - kaže Andrejić. On naglašava da su građani u obavezi da grejanje plaćaju onoliko koliko ga imaju, kako je predviđeno ugovorom.

Skraćeni časovi u Šetonjama

PETROVAC NA MLAVI - Više od 300 đaka u Šetonjama kod Petrovca na Mlavi uči u hladnim učionicama. Grejanja u školi nema od početka školske godine jer su oba kotla za grejanje, pokvarena, pa su časovi skraćeni na pola sata. „Problem je nastao krajem prošle grejne sezone, kada nam je procurio i poslednji kotao. Postojala je varijanta da nam se dodele stari kotlovi iz Gimnazije u Petrovcu, ali je odlučeno da se kupi novi”, priča direktor Dragomir Savić. Novac je kasno obezbeđen, pa zbog raspisivanja tendera i dobijanja dozvola radovi nisu završeni na vreme. „Hladno je u učionicama, sedimo u jaknama, ali se prsti smrzavaju. Teško se piše”, kažu đaci.

S. M.

Stiglo grejanje za učenike u Kraljevu

Nekoliko stotina đaka Mašinske tehničke škole ne mrzne se više u učionicama, jer je u međuvremenu grejanje stiglo. Učenici ove škole dva meseca nisu pohađali nastavu u toplim učionicama, jer su školske cevi priključene na kotlarnicu Fabrike vagona Kraljevo koja „Srbijagasu” ukupno duguje 100.000 evra, zbog čega je isporuka gasa bila privremeno ukinuta.

S. R. T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.