Diskont srušio francuske kuće

Izvor: Glas javnosti, 12.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskont srušio francuske kuće

BOR - Da je Bor i danas, nakon mnogih zaklinjanja najodgovornijih političkih faktora u opštini, bez reda u urbanističkom miljeu i da se čak narušava i staro jezgro grada, svedoče preko noći “zagubljeni” preskupi projekti Zanatsko-trgovinskog i kulturnog centra sa hotelom u najužem centru, u zoni “Ekspresa” i platoa ispred Doma kulture. Kada je posle 2000. došla nova vlast, ubrzo je sačinjen projekat (i javno prezentovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u holu opštinske zgrade) Zanatskog i kulturnog centra. Da bi ova ideja bila i ostvarena trebalo je ukloniti 12-13 starih francuskih kuća i od zapuštenog prostora podići, na 40 ari, lepe, savremene objekte u kojima bi se zaposlilo najmanje sto radnika.

Nestao projekat

Odlaskom tadašnje lokalne vlasti na čelu sa demohrišćanskim predsednikom Krstom Kalčićem nestao je i projekat, u nepovrat je otišao i novac izdvojen za vlasnike porušenih kuća. Srušila se i nada da će Bor najzad dobiti autentični (i jedan jedini do sada) centar grada. Kada je na scenu stupila nova DSS vlast brzo je izbrisan dotadašnji, zvanično, na sednici SO, usvojeni projekat i, kao preko noći, iznikao je diskont. Ne na periferiji ili u prikrajku, kao u mnogim drugim mestima, nego u srcu grada.

Ne zadugo nestalo je i DSS-ovih junoša sa menadžerom opštine Nebojšom Šašićem, ali, na mestu Zanatsko-poslovnog i kulturnog centra, stamen kao stena, ostao je diskont, verovatno, bez nadoknade ili vidljivije koristi. U Boru i Timočkoj Krajini kruži priča kako je ova moćna trgovina ubrzano zauzela monopolistički položaj i kako je roba skuplja i do 20 odsto nego u susednom zaječarskom diskontu.

Sporna fontana

Ni dojučerašnja radikalska vlast, izgleda, nije ostala bezgrešna: sagrađena je fontana na novom, ukusno uređenom platou ispred Doma kulture u središtu grada. Odmah su reagovali novopridošli opštinski šefovi oličeni u DS-u, Vlaškoj demokratskoj stranci Srbije i koaliciji zaječarskog gradonačelnika Boška Ničića. Fontana nije po njihovoj volji, ali, što je još čudnije, nema je ni u projektu.

- Napadaju me za fontanu koja je po uzoru na slične u Dubaiju. Lepa je i vredna. Nije puno ni koštala: oko milion i po dinara. Uredili smo glavnu ulicu nakon ko zna koliko godina. Ima tu još dosta posla. Videćemo šta će oni da učine. Čujem da se spremaju da sruše fontanu. Eto, radikali su gradili, “žuti” hoće da razgrađuju. Gde je tu logika i čemu sve to služi-konstatuje Branislav Rankić, donedavni radikalski predsednik opštine Bor.

Ne lezi vraže. Ni aktuelni čelnici nisu cvećke. Iz njihovog Odeljenja za urbanizam izdata je dozvola o gradnji Doma Jehovinih svedoka na mestu, odnosno na temeljima stare francuske kuće koja je nesumnjivi spomenik kulture. Građani su protestovali, ali nije vredelo. Kasnije je Radomir Radović, načelnik za urbanizam smanjen. No, ista opštinska vrhuška kao da ne haje na vapaje iz Muzeja rudarstva i metalurgije što je započeta gradnja 14 advokatskih kancelarija u jedinom gradskom parku i jedinom parku-muzeju rudarske i metalurške opreme i mašina u Srbiji. Oni su, doduše, već zatekli volšebno spremljenu dokumentaciju za otuđivanje dela parka i to na 99 godina. Privilegovani su ostali nedodirljivi, mada cela priča još nije okončana. Očekuje se reakcija ministarstva zaštite životne sredine i kulture. Da nesreća bude veća, Ministarstvo kulture je, zajedno sa istom ovom opštinom, pre pola godine, odobrilo novac za kvalitetniju rasvetu i postavljanje video-nadzora u parku-muzeju. Primera je još dosta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.