Dim u centru Bora, građani ne mogu da dišu!

Izvor: MC Bor, 19.Jun.2012, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dim u centru Bora, građani ne mogu da dišu!

Bor, 19. jun
Izvor: Smedia
U centru Bora je veliki dim zbog kojeg građani ne smeju da otvore prozore, kad izlaze na ulicu stavljaju maramice preko usta, saznaje S media portal. RTB Bor glavni krivac, a koncentracija sumpordioksida povećana. - Imamo neslaganje sa vrednostima na mernim mestima - kaže za S media portal republički inspektor za zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << sredine Dušan Kukolj.
U Boru panika!
Kako saznajemo, u gradu od dima ne može da se diše, građani ne smeju da otvore prozore, a kad izlaze na ulicu prekrivaju usta i nos maramicom.
- Opet nas truju! Strašno. Već dva dana ne smem prozor da otvorim - kaže za S media portal jedna građanka Bora.
Ceo grad je nemoćan da bilo šta uradi, ali zna da je dim nastao zbog 'posla u RTB Boru'.
Neslaganja u merenjima!
U razgovoru sa Republičkim inspektorom za zaštitu životne sredine Dušanom Kukoljem saznali smo da 'postoje neka neslaganja u pogledu neslaganja sa mernih stanica u određenim vremenskim periodima'.
- Pozvali smo Agenciju za zaštitu životne sredine. Oni jedini vrše baždarenje stanica. I da ne bi posle na sudu morali da dokazujemo ko je kriv, onda ćemo sačekati izveštaj instituta o srednje dnevnim koncentracijama sumpordioksida i ako to prelazi dozvoljene granice, podnećemo prijavu! - kaže inspektor.
Inače, protiv RTB Bora podneto je 'nebrojeno mnogo prijava', ali da trajnog rešenja problema sve dok ne dobiju novu topionicu do kraja 2013. godine.
Ne rade sve merne stanice?!
Inspektor Kukolj kaže za S media portal da je on jutros naložio RTB Boru da se preduzmu mere shodno akcionom planu u cilju smanjenja aero zagađenja.
- Mi napravimo zapisnik. A onda, Insitut koji takođe meri koncentracije sumpordioksida daje izveštaj, pa se onda vrši poređenje.
Pošto se izveštaj Instituta čeka desetak dana od kraja meseca, ispada da izvešatj, pa samim tim ni eventualnu prijavu protiv RTV Bora, inspekcija neće moći da 'piše' najmanje još tri nedelje!
S media protal pitao je inspektora Kukolja da li su sve merne stanice ispravne u Boru?
- Ne, ne radi merna stanica Park. Ne radi od pre nekoliko dana!
To opet stvara novu, nerešivu situaciju za građane Bora da krivac bude adekvatno kažnjen!
Ako Vas interesuje kolika je koncentracija sumpordioksida u Boru možete pogledati OVDE.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.