Digitalna poljoprivreda

Izvor: MC Bor, 15.Sep.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalna poljoprivreda

Bor, Novi Sad, 15.09.2018. AgroSens
Institut BioSens
AgroSens je digitalna platforma koja pruža podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednim kompanijama u praćenju stanja useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti.
Razvijena je od strane Instituta BioSens iz Novog Sada i predstavlja važan korak u digitalizaciji poljoprivrede Srbije i povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor <<
Agrosens digitalna platforma kroz isti korisnički nalog omogućava pristup celom sistemu: AgroSens veb aplikaciji dizajniranoj za komfornom radu na računaru i AgroSens Android aplikaciji koja mobilni telefon pretvara u novi korisni alat za poljoprivrednika. AgroSens veb aplikacija namenjena je vizuelizaciji i detaljnoj analizi podataka, dok AgroSens Android aplikacija, pored trenutnog uvida u sve podatke koji pruža na terenu, omogućava i brz i jednostavan unos podataka u sistem.
Korisnicima AgroSens digitalne platforme dostupni su sledeći osnovni servisi:
Dnevnik poljoprivrednih aktivnosti Vremenska prognoza na lokaciji parcele Satelitski indeksi useva koji opisuju rastu biljaka, intenzitet fotosinteze i dostupnost vode i hranljivih materija Pregled analize zemljišta Pregled fotografija useva Informacije o pametnim tehnologijama koje se koriste u poljoprivredi Najnovije informacije o pojavi bolesti i štetočina u okolini parcele Korišćenje osnovnih servisa je potpuno besplatno.
Podaci koje korisnik dostavi u sistem neće biti distribuirani trećim licima bez prethodne saglasnosti korisnika, osim u anonimiziranoj ili agregiranoj formi.
AgroSens digitalna platforma namenjena je i drugim vrstama korisnika – državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, naučno-istraživačkim institucijama – kojima pruža detaljni uvid u specifične aspekte poljoprivredne proizvodnje.
Za napredne korisnike dostupni su i dodatni servisi posebno kreirani u skladu sa njihovim zahtevima, kao što su:
prikupljanja, vizuelizacije i analize podataka sa sopstvenih senzora: meteo stanica, senzora vlažnosti zemljišta i lista itd. pohranjivanja i vizuelizacija sopstvenih podataka sa poljoprivrednih mašina (mapa prinosa i vlage, mapa profila terena i dr.) pohranjivanje i vizuelizacija mapa fizičkog i hemijskog sastava zemljišta određivanje menadžment zona vizuelizacije i analize slika sa drona i uključivanje u sistem drugih podataka definisanih od strane korisnika. Da biste koristili platformu AgroSens neophodno je da imate mejl adresu na koju ćete dobiti link za registraciju korisničkog naloga. Ovo možete uraditi bilo preko računara ili putem mobilne aplikacije. Sa kreiranim korisničkim nalogom, možete se prijaviti na AgroSens nakon čega će vam biti dostupne odgovarajuće funkcionalnosti u zavisnosti od toga da li koristite računar ili mobilnu aplikaciju.
Da biste postali napredni korisnik pošaljite svoje podatke (ime, prezime i kontakt telefon) na premium@agrosens.rs. O ovoj i ostalim funkcionalnostima platforme AgroSens, možete se više informisati elektronskom poštom na info@agrosens.rs.
Sve probleme u radu možete prijaviti na problem@agrosens.rs
AgroSens je dinamička platforma koja se stalno razvija i obogaćuje novim sadržajima na osnovu sugestija i potreba korisnika. Svoje ideje i predloge za poboljšanje servisa možete slati na adresu ideje@agrosens.rs.
Verzija 3.2.0
Najnovija verzija digitalne platforme AgroSens donosi poboljšanja u radu web (3.2.0) i mobilne (2.2.0) aplikacije. Ovog puta, najveći broj izmena i dopuna odnosi se na mobilnu verziju platforme.
U ovoj verziji trudili smo se da izađemo u susret sugestijama korisnika, ali i da uvedemo novine koje će obezbediti veću funkcionalnost AgroSens servisa: unapredili smo prikaz fotografija, omogućili preciznije crtanje parcela, uveli automatsko filtriranje PIS informacija prema kulturi koja se uzgaja, olakšali pregled vremenskih i meteo podataka i dr.
Korisnicima koji AgroSensu pristupaju putem internet pretraživača, dostupna je nova opcija Pomoć, koja objedinjuje nekoliko servisa: često postavljana pitanja, novine u radu platforme, video uputstva, korisnički sporazum, deo O platformi i kontakt podatke.
U mobilnoj verziji, AgroSens donosi mogućnost kreiranja albuma slika, ukoliko su fotografije snimljene na istoj lokaciji (ili u neposrednoj blizini). Postojećim albumima moguće je pristupiti u delu Aktivnosti.
Na mapi su prikazane lokacije na kojima postoji foto zapis useva i parcele. Ukoliko na jednoj lokaciji postoji veći broj foto zapisa (grupisane ili pojedinačne fotografije), to je naznačeno brojem na ikonici. U novoj verziji je unapređen prikaz fotografija nastalih na istom mestu i od sada im je moguće pristupiti i sa mape.
Na predlog korisnika, unapređen je i pregled fotografija, koje se mogu prikazati u manjem i većem (full screen) formatu.
Na osnovu trenutne lokacije korisnika sistem automatski određuje parcelu na kojoj su nastale.
Uzimajući u obzir sugestije korisnika, poslednja verzija AgroSensa uvodi novine koje omogućavaju preciznije crtanje parcela.
Tokom iscrtavanja kontura parcele na mobilnom telefonu, ispisana je površina trenutno zahvaćena linijama. Pozicija kontura vidljivija je u odnosu na prethodne verzije, što korisniku omogućuje da preciznije obeleži željenu površinu. Ove izmene se pre svega odnose na mobilnu aplikaciju, dok je u web verziji moguće manuelno korigovati površinu parcele u delu O parceli, sve dok nije kreirana prva aktivnost.
U radu sa mapama, korisnicima je sada omogućeno da uz pomoć posebnog dugmeta odrede svoju lokaciju.
Takođe, na mapi se pored lokacije parcele prikazuje i njen naziv. Nakon što su odabrali parcelu, korisnici imaju mogućnost da koriste Google maps servise, kao i navigaciju od trenutne (ili zadate lokacije) do date parcele.
Nova verzija omogućava i naknadnu izmenu i brisanje unetih informacija u delu Aktivnosti, i uz pomoć mobilne aplikacije. Takođe, uz svaku prikazanu aktivnost, od sada je naznačeno i na kojim parcelama je takva aktivnost vršena (sadnja, setva, nega useva i dr.)
U poređenju sa prethodnom verzijom platforme, omogućen je jednostavniji pregled informacija o pojavi štetočina i bolesti u okolini parcele (PIS) budući da najnovija verzija vrši automatsko filtriranje aktuelnih informacija prema kulturi koja se uzgaja na parceli.
Određene novine vezane su za prikaz vremenskih i meteo podataka. U web aplikaciji pored jačine vetra, sada su prikazani i podaci o smeru vetra.Sa novom verzijom omogućen je jednostavniji pregled meteo podataka, ali i opcija sumiranja količine padavina prikazane na grafikonima.
Vaš AgroSens tim
Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.