Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deripaski ističe rok za RTB „Bor“

Pregovori između nekoliko ministarstava, poslovodstva Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor" i Sindikata tog preduzeća sa ruskom kompanijom SMR, drugoplasiranom na tenderu za prodaju borskog basena bakra, najavljivani za prethodnu nedelju, još nisu započeli.

Imajući u vidu predstojeće praznike, kao i neradne dane, ruskoj kompaniji, iza koje stoji milijarder Oleg Deripaska, realno preostaje da se izjasni još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo danas ili eventualno sutra. Rok za dostavljanje garancije koja je uslov za pregovore je 29. april, ali u Agenciji za privatizaciji ističu da neće čekati poslednji trenutak.

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić u izjavi za „Blic" ističe da su predstavnici SMR-a, drugorangirane firme za kupovinu RTB „Bor", 14. aprila i formalno pozvani na pregovore o kupovini te kompanije, ali da iz SMR-a nije bilo povratnih informacija.

- SMR-u je poziv za pregovore otvoren, ali prvi uslov koji bi trebalo da ispune je da produže licitacionu garanciju koja ističe 29. aprila. Bez toga, država nema nikakvo obezbeđenje koje je naplaćeno u slučaju sa firmom „A-tek" - rekao je Ćirić.

On je naznačio da pregovori sa SMR-om, koji posluje u sastavu ruskog „Bejzik elementa", vlasnika Olega Deripaske, mogu da traju 30 plus 30 dana, a da je zakonski data teoretska mogućnost za dodatnih četiri meseca.

U međuvremenu, ekološki savez Bora „EKO-agenda 7-1935" ocenio je da je raskid kupoprodajnog ugovora sa prvorangiranim na tenderu, austrijskim „A-tekom", štetan za ekologiju u gradu.

- Imajući u vidu da je „A-tek" prihvatio ulaganje u novu Topionicu, a da kompanija SMR nije prihvatila nijedan zahtev iz oblasti ekologije, koji je definisan kupoprodajnim ugovorom, smatramo da je produžena ekološka agonija koja u „Boru" traje decenijama - naveli su ekolozi u dopisu koji je poslat i Ministarstvu za zaštitu životne sredine i ekonomije i regionalnog razvoja.

Od ovih ministarstava se zahteva da ne dozvole prekomerno zagađenje životne sredine i da ne prihvate ponudu SMR-a ukoliko se ne garantuje proizvodnja po ekološkim standardima koji se primenjuju u svetu.

U protivnom, ekolozi upozoravaju da će nakon svakog prekomernog zagađenja, podnositi krivične prijave protiv zagađivača.

Moguć i treći tender

Prema najavama iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, ukoliko propadne i drugi tender, biće raspisan i treći. Dalji scenario predviđa da se, ukoliko i tada ne bude prodat najveći srpski proizvođač bakra i zlata, može dogoditi da RTB bude ponuđen kupcima i to podeljen na više celina, odnosno, da se razdvoje rudarski od metalurškog kompleksa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.