Demokrate i radikali vode u lokalu

Izvor: Politika, 12.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate i radikali vode u lokalu

U Subotici DS ostvarila ubedljiv rezultat, pobedila i u Užicu i Kraljevu, u Boru je vodeća SRS, dok su u Bujanovcu albanske partije zadržale vlast

Subotica, Užice, Kraljevo, Bor, Bujanovac – Koalicija „Za evropsku Suboticu” osvojila je najveći broj mandata u istoriji višestranačja u Subotici. Za ovu opciju glasalo je 39,8 odsto birača na lokalnim izborima, što im je donelo 32 odbornika u Skupštini opštine. Koaliciji koju čine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << DS, G17, SDP i DSHV nedostaju samo dva glasa da bi u skupštini (ukupno 67 odbornika) imala apsolutnu većinu. Društvo će im praviti 21 odbornik Mađarske koalicije, 13 odbornika „Srpske liste za Suboticu” (DSS, SRS i SPS), kao i jedan manjinski odbornik Bunjevačke stranke Vojvodine. Prevagu su, dakle, odnele velike partije jer su u prethodnom sazivu bili predstavnici čak 10 stranaka i grupa građana.

Saša Vučinić, predsednik subotičkih demokrata i predsednik dosadašnjeg saziva Skupštine opštine, izjavio je novinarima da su u izbornoj noći već obavili prve razgovore sa nosiocem liste Bunjevačke stranke Vojvodine, a da će pregovarati i sa Mađarskom koalicijom. Međutim, naglasio je, razgovore neće „forsirati” i sačekaće da se stišaju emocije. Vučinić je, takođe, odbio da kaže ko bi mogao da bude potencijalni kandidat za gradonačelnika koga, pri sadašnjem odnosu snaga, može da predloži samo lista „Za evropsku Suboticu”. DS je tako udvostručilabroj mandata iz prethodne vlasti koju je delila sa Savezom vojvođanskih Mađara, G17plus i DSHV.

I u Užicuvećinsko poverenje birači su dali koaliciji „Za evropsko Užice”, koja je osvojila najviše odborničkih mesta u lokalnoj skupštini – 28 od ukupno 67. Sa 17 mandata sledi lista DSS–NS – Liga za Užice – PUPS, pa Srpska radikalna stranka sa 13, socijalisti sa šest i LDP sa osvojena tri odbornička mesta.

Ponavlja se, tako, već viđen politički raspored iz ranijih perioda, u kome Demokratska stranka prednjači po uticaju u skupštini ovog grada, što se događa još od izbora 1996. godine. Jeste u minule dve godine trajao period privremenih mera, parlament je bio raspušten, ali pre toga ovde je DS, udružena sa SPO, LDP, GSS, PSS i SDP, imala(nestabilnu) parlamentarnu većinu od 35 odbornika. Na ovim izborima primetan je nešto bolji rezultat koalicije oko DSS, koja je u minule dve godine imala ključne poluge opštinske vlasti, kao i pomak radikala, kojima je ovo najveći broj odborničkih mesta osvojenih u gradu na Đetinji.

Naravno, opet će se ovde ponoviti i priča da je trnovit put do stvaranja stabilne lokalne većine. Ko sa kim hoće ili neće, pitanja su neminovna, a kandidat za gradonačelnika Užica koalicije „Za evropsko Užice” Jovan Marković(DS) za „Politiku” kaže da bi se, po svemu sudeći, stranački dogovori koji budu postignuti na republičkom nivou mogli primeniti i ovde.

Ništa neočekivano nije se desilo ni u Kraljevu. U Skupštini opštine ponovo će sedeti odbornici demokrata, SPO, G17, radikali, DSS, Nove Srbije i socijalisti. Novina su predstavnici nedavno osnovanog Pokreta za Kraljevo. U proteklom mandatu na vlasti je bila koalicija DSS, Nova Srbija, SPO, G17 plus i DHSS, dok su demokrate, socijalisti i radikali, koji su se u poslednjih godinu dana svađali i delili, bileu opoziciji.

U kraljevačkoj skupštini ima 70 odborničkih mesta i posle ovih izbora, prema još nezvaničnim podacima, najbrojnija će biti koalicija okupljena oko Demokratske stranke sa 26 odbornika, a uz njih i 18 radikala, 16 odbornika DSS i Nove Srbije, šest odbornika Pokreta za Kraljevo i četiri predstavnika socijalista.

Ko će činiti odborničku većinu ne zna se i neće biti poznato bar nekoliko dana. Moguće je i da će se čekati dogovor na republičkom nivou pošto se to, u skladu sa stranačkom disciplinom, ovde često preslikava. No, nekoliko je mogućih kombinacija. Uglavnom, kao presudni za formiranje odborničke većine pominju se Pokret za Kraljevo i socijalisti, koji mogu biti svojevrstan „tas na vagi”. Sigurno je da pregovori neće biti laki, pogotovo što je sada predmet pregovora i mesto gradonačelnika Kraljeva.

Izborni cenzus u Boru ispunilo je šest stranaka i koalicija (bilo je čak 17 izbornih lista), a najviše glasova osvojila je Srpska radikalna stranka čiji predsednik je Branislav Rankić aktuelni predsednik opštine. Borski radikali osvojili su 26,95 odsto glasova izašlih birača i mogu da računaju na 13 odborničkih mesta u opštinskoj skupštini, u kojoj ima 35 mesta.Nezvanično, izborni cenzus, pored radikala, prešli su još Demokratska stranka (21,82 odsto), socijalisti i penzioneri (7,82 odsto), Pokret „Živim za Bor – Boško Ničić” (7,23), Ujedinjeni Vlasi Srbije (5,89) i Koalicija DSS sa DP „Bor” i Vlaškom strankom (5,19 odsto).

Radikali i Rankić imaju najviše izgleda da formiraju parlamentarnu većinu i opštinsku vlast uz pomoć socijalista, koalicije oko DSS i Pokreta „Živim za Bor – Boško Ničić”.U Boru kažu da će se Rankić održati na vlasti zahvaljujući pomoći zaječarskog gradonačelnika Ničića i njegovog pokreta. To je sasvim izvesno pošto su njih dvojica i lični prijatelji.

Ukoliko bude kao što se predviđa, nova borska vlast mogla bi da bude znatno stabilnija od dosadašnje, u kojoj je formalnu većinu imao Borski demokratski blok, sastavljen od radikala, socijalista i preletača iz DS i DSS, u kojima su zbog unutarpartijskih trvenja bile uvedene privremene mere. Zbog blokade rada SO, prinudne mere u opštinskoj upravi u Boru bile su uvedene 2006. godine. Ovu priliku iskoristio je Rankić, koji je ubedljivo pobedio na vanrednim izborima za predsednika borske opštine.

U Bujanovcu najviše glasova osvojila je Partija za demokratsko delovanje – 28,20 i Pokret za demokratski progres Jonuza Muslijua 14,01 odsto. Sledi „Koalicija za bolje sutra” (SRS, SPS, PUPS i NS), sa 19,42 odsto glasova, pa GG Stojanča Arsić sa 8,20 odsto, „Koalicija Bujanovac za evropsku Srbiju” sa 7,94 odsto, Demokratska unija Albanaca Mejdi Zećiri sa 7,48 odsto i DSS sa 6,10 odsto glasova.

A. I. – B. P. – M. D. – S. T. – Ž. M.

[objavljeno: 13/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.