Danas je Mala Gospojina

Izvor: MC Bor, 21.Sep.2011, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Mala Gospojina

Bor, 21.septembar
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Rođenje presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina
Prema predanju i biblijskim tekstovima, Joakim i Ana iz Nazareta su dobili kćer Mariju tek posle danonoćne molitve, zavetovavši se da će je posvetiti Bogu da mu služi poput monaha.
Kćeri su dali ime Marija što znači visoka ili gospodareća. Praznik Marijinog rođenja je 21. >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << septembra, ali nije poznato od kada se praznuje.
U narodu je bio, a u nekim mestima u Srbiji i danas se neguje običaj da se tada održavaju sabori i vašari. Srpska pravoslavna crkva 28. avgusta praznuje dan Uspenja (odlaska na nebo) Bogorodice ili Veliku Gospojinu kako se još naziva taj praznik, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.