Danas je 1. april – Dan omladinskih radnih akcija

Izvor: MC Bor, 01.Apr.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je 1. april – Dan omladinskih radnih akcija

Bor, 1. april
Autor: B.F.

Prvi april, Dan omladinskih radnih akcija, biće obeležen u celoj Srbiji, posebno u Boru i na Crnom vrhu, prvoj našoj ratnoj, radnoj akciji kada je za tri zimska meseca, pod najtežim uslovima, isečeno i otpremljeno na hiljade kubika ogrevnog drveta promrzlom Beogradu punom  ranjenika. Od polovine januara do pred kraj aprila 1945., od Crnog vrha do Bora, dužine 12,5 kilometara, izgradjena je i pruga kojom su dopremana drva.
Crni vrh je za tadašnjih 1.600 probranih omladinaca bio i ostao legendarna planina, kao i za njihove naslednike, akcijaše koji su gradili i obnavljali zemlju s neviđenim elanom i ljubavlju. Taj radni zanos do danas nije prevaziđen.
Na Crnom vrhu okupiće se danas oko podne stari i novi akacijaši. Kraj spomenika crnovrškim herojima rada naći će se i jedini preostali brigadir iz te zimske 1945. , iz borskog kraja, Dragutin Čorboloković. On je bio u Zaječarskoj brigadi kojom je komandovao Negotinac, Jovan Žikić. Stići će na Crni vrh i dvojica Negotinaca Čorbolokovićevih crnovrških „drvoseča“, kao i verni nastavljači ove tradicije iz Požarevca, Beograda, Zaječara, Negotina, Niša…
U borskom Domu kulture predviđena je svečana akademija sa prigodnim govorom i sećanjima na akcijaške dane „Crnog vrha 45“.
Dragutin Čorboloković, Miodrag Zečević i Jovan Žikić na Crnom vrhu

Dragutin Čorboloković

 
Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

Na Crnom vrhu okupili se akcijaši Srbije

Izvor: MC Bor, 01.Apr.2014

Bor, 1. april. Autor: B.F.. Prvi april, Dan omladinskih radnih akcija, “okupio” je na Crnom vrhu, kraj akcijaškog spomenika, nekadašnje akcijaše i njihove naslednike iz Beograda, Zaječara, Negotina, Knjaževca, Sokobanje, Boljevca, Pirota, Sremske Mitrovice, Bojnika, Požarevca…. Trojica akcijaša...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.